blog-img

10 dolog, amit a plasztikai műtét napjáról tudni kell

Amikor plasztikai beavatkozást egyeztetünk, a konzultáció során alaposan átbeszéljük a beavatkozás menetét, mellplasztika esetén az implantátum méretét, a hegek várható elhelyezkedését, illetve ekkor sorolom fel az előkészületre vonatkozó kéréseimet, javaslataimat.

A beavatkozás napján azonban számos olyan kérdés merülhet fel a paciensekben, melyeket nem tett fel, pedig szeretett volna. Ezeket igyekeztem most összefoglalni, és megválaszolni:

1. Miért nem lehet a műtét előtt 5 órával enni és inni?

Ez az altatás miatt van. Igyekszünk megelőzni a műtét utáni hányást, illetve hogy a műtét alatt gyomortartalom kerülhessen a légutakba. Ezért javasoljuk, hogy  legalább 5-6 órával az altatás előtt ne egyen, és az altatást megelőző 4 órában már inni se igyon semmit.

2. Bevehetek-e egy szem gyógyszert műtét előtt, ha nagyon fáj a fejem, vagy ideges vagyok?

Igen. A rendszeresen szedett gyógyszereket előre egyeztetve be lehet venni egy korty vízzel. Fájdalomcsillapító, esetleg feszültségoldó is bevehető műtét előtt.

3. Hogyan kerülök a műtőbe?

A megérkezést és bejelentkezést követően, ahol a recepciósnál le kell adni minden adatot, leletet, elindul az előkészítés. A műtét előtt találkozik személyesen az  altatóorvossal, aki alaposan kikérdezi,  megnézi a labor- és egyéb vizsgálati eredményeket. Bekísérik a szobába, ahol a nővér veszi át a teendőket. Ezután a sebésszel még egyszer átbeszélik a műtét folyamatát, majd megtörténik a berajzolás, ami a plasztikai sebész „kottája” a műtét során. Általában az előkészületek után a műtősnő kíséretében a saját lábán sétál be a műtőbe.

4. Kik lesznek bent a műtőben?

Egy műtét során egy teljes stáb dolgozik azon, hogy minden gördülékenyen menjen. A beavatkozás előtt találkozik az altatóorvossal, aki személyesen is kikérdezi és felkészíti majd  az altatásra. A műtősnő, vagy az asszisztens kíséri a műtőbe. Gyakran az altatóorvost asszisztens is kíséri, és nagyobb műtéteknél előfordulhat, hogy plasztikai sebészének is van asszisztenciája. Nem kell tehát meglepődni, ha a műtőbe érkezve 4-5 ember is bent tartózkodik – mindnek megvan a maga funkciója és a célja, hogy a műtét minél jobban sikerüljön.

5. Hogyan altatnak el?

A műtétet megelőzően a kéz vagy az alkar vénájába kanült vezetnek be, mivel az altatást ezen a kanülön át adott szerekkel indul majd el a műtőben. Ezután arcmaszkon keresztül oxigént kap. A tubust, vagy más légút biztosító eszközt csak akkor helyezik be, amikor  már alszik, így azt érezni nem fogja, és eltávolítja az altatóorvos, mire felébred.

6. Mikor ébredek fel?

A műtét végén az altatóorvos felébreszti, és kicsit még bódultan  kerül majd vissza a betegszobába. Az ébredési szakaszra rendszerint  nem, vagy csak nagyon keveset emlékeznek. A teljes éberség elérése személytől függ, de a műtét befejezését követő 2.-3. órában már jellemzően éberek.

7. Hogy fogom érezni magam altatás után?

Az altatószerek hatása gyorsan lecseng, mégis van pár gyakori tünet, mely normális egy altatás után – ezektől nem kell megijedni:

  • torokszárazság, kaparó érzés a torokban, köhögési inger – ez a tubus miatt lehet, folyadék kortyolgatásával enyhül.
  • remegés, hidegrázás – habár ez gyorsan elmúlik, de ilyen esetben a személyzet igyekszik melegen tartani a pacienst, betakarni még extra takarókkal, és felügyelni, amíg jobban nem lesz
  • hányinger, hányás: gyakran előforduló velejárója az altatásnak
  • átmeneti gyengeség, szédülés előfordulhat

8. Nagyon fog fájni?

Egy  műtét vágással, szövetek mozgatásával,  a normális állapot megbolygatásával jár. Természetesen a szervezet igyekszik ezeket a behatásokat ellensúlyozni, de fájdalom minden esetben előfordulhat. Közvetlen műtét után erősebb is lehet, mint akár pár órával később, ki is sugározhat más, nem érintett területekre. A fájdalom mértéke függ a beavatkozástól, illetve annak elviselhetősége a paciens tűrőképességétől. Azt szoktam tanácsolni, hogy mennyiben fájdalmat érez, a nővértől kérjen fájdalomcsillapítót, ne szenvedjen feleslegesen, legyen a műtét utáni pihenés a lehető legzavartalanabb!

9. Mikor ihatok, ehetek megint?

Teljes éberség elérése után lehet kevés folyadékot fogyasztani, de csak kortyonként, szakaszokban, hogy ne terhelje meg a szervezetet, a gyomrot. Enni csak a műtét befejezése után 4-5 órával javasolt.

10. Mikor mehetek ki a mellékhelységbe?

Amint igénye van rá. Az első fürdőszoba- látogatáskor azonban mindig kérjen segítséget a nővértől, mert az első felállás során gyengeség, szédülés előfordulhat! A nővér pedig azért van, hogy segítse a pácienst mindenben!

Remélem, hogy a fentiek ismeretében a beavatkozás napjára már kisebb izgalommal érkezik. De amennyiben kérdése lenne, mindig tegye fel bátran, hiszen egy sebészeti műtét előtt csak a ki nem mondott kérdés rossz kérdés!

Időpontkérés konzultációra >>

2016. október 05.Dr. Viczián CsabaCímkék:

Warning: Undefined array key 0 in /home/viczianp/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924