blog-img

7 dolog, amit a plasztikai műtét után érdemes betartani

Sokszor szoktam mondani, hogy akkor sikeres egy műtét, ha legalább ketten elégedettek az eredménnyel: a beavatkozást végző sebész és a páciens is.

Ahhoz azonban, hogy egy sikeres beavatkozás utáni eredmény tartós legyen és elégedettségre adjon okot hosszú távon is, érdemes pár dolgot betartani a műtétet követő időszakban is.

1. A pihenés fontos!

A műtét, főleg az altatással járó műtét megterhelést jelent még egy egészséges szervezet számára is. A megterhelésből fel kell épülni, ezt pedig csak megfelelő mennyiségű pihenéssel lehet biztosítani. A pihenés a regenerálódás időszaka: a beavatkozás okozta duzzanatoknak le kell húzódnia, a sebeknek be kell gyógyulnia. A műtét utáni fizikai megterhelések késleltetik a gyógyulási folyamatot, mivel ezt a regenerálódást akadályozzák. Ez nem azt jelenti, hogy szigorúan feküdni kell. Séta, óvatos mozgások lehetségesek.

2. Az orvos által felállított szabályokat be kell tartani!

Egyes műtéttípusokhoz kapcsolódóan mindig vannak az orvos által ismertetett különböző javaslatok, mit nem szabad csinálni közvetlenül a műtét után (pl. kötést, szorító ruházatot levenni, bizonyos ideig tilos fürdeni, tilos hajolni, nem szabad nehezet emelni, alkoholt fogyasztani, autót vezetni). Minden egyes megkötésnek alapos orvosi oka van, ezért ne keressünk kiskapukat, hogy ha ezt betartom, azt meg nem, akkor nem lesz gond. Inkább azt javaslom, hogy minden egyes műtét utáni megkötést gondoljanak át még a műtét előtt, és döntsék el: képes vagyok-e betartani mindezeket azért, hogy a vágyott eredményt elérjem?

3. Közvetlen környezetének támogatása nélkül nem fog menni!

A műtét után nem tud azonnal olyan életet élni, mint közvetlenül előtte. A gyógyulási időszak alatt támogatásra lesz szüksége ahhoz, hogy megfelelően tudjon pihenni – ilyenkor még egy könnyű ebéd elkészítése is nehézséget okozhat, nemhogy a bevásárlás, a lakás rendben tartása, vagy a gyerekek, családtagok ellátása, életük szervezése. Az orvosa által javasolt szabályok betartása miatt is segítségre fog szorulni egy bizonyos ideig – ha nem vezethet, nem emelhet, kell valaki, aki besegít. Támogató és felkészült környezetben azonban a felépülés is gördülékenyebben fog menni!

4. Tervezze meg a műtét utáni időszakot!

A tervezést kezdje az előre elvégezhető munkák megszervezésével, csökkentse a lehető legkevesebbre elvégezendő feladatait a műtét utáni időszakra. Gondolja végig előre, melyik a legalkalmasabb időszak a beavatkozásra, mikor tud a legzavartalanabbul távol maradni a mindennapi rutinból, és mikor kapja meg a legtöbb segítséget környezetétől. Ez nem csak a műtét utáni időszakban fog segíteni, de stressz mentesebbé tudja tenni a beavatkozásra való felkészülést is. Beszélje meg előre, ki jön Önért a beavatkozás után, készítse elő a helyet, ahol gyógyulni fog, készítse fel a családtagjait, környezetét a lábadozási időszakra, arra, mire számíthatnak Öntől, és mire számít Ön tőlük. Kérdezze meg az orvosát előre, mikortól mit lehet, hogyan tud visszatérni élete a megújult testtel fokozatosan a régi kerékvágásba – és tartsa is be az orvos által javasolt határidőket! Inkább hagyjon több időt magának a felépülésre, semmint stresszelje magát egy túl koránra betervezett program miatt!

5. Szerezze be előre a szükséges gyógyszereket, vitaminokat, kiegészítőket előre!

Érdemes már a műtét előtt beszerezni – orvosával előre egyeztetve – azokat a dolgokat, amik segíthetnek a gyógyulásban: hűtéshez szükséges zselé, fertőtlenítő, sebkezelő krém, esetleg kötszer, csere kompressziós ruha, hogy ne frissen műtötten kelljen ezek után szaladgálni. Ugyancsak érdemes vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót, 1 000 mg C-vitamint, esetleg a duzzanatokra gyógynövényes krémet vásárolni – ez normál esetben is sokszor az otthoni házipatika részét képezi – ez esetben ellenőrizzük, van-e mindenből elegendő.

6. Étkezzen egészségesen!

A műtét utáni kényszerpihenő alatt a drasztikusan csökkentett fizikai aktivitás miatt az energia-bevitellel is csínján kell bánni. Érdemes, ha nem is komolyan diétázni, de odafigyelni arra, mit eszik. Kerülje a nehéz, cukros, puffasztó, szénhidrátban gazdag ételeket. Csökkentse a só bevitelt, mivel a só megköti a vizet, ami kifejezetten kényelmetlen főleg egy ödémás műtét utáni időszakban. Egyen sok friss gyümölcsöt, zöldséget és fehérjét. és gondoskodjon a napi megfelelő folyadékbevitelről is, de az alkoholfogyasztást hagyja el, amíg a gyógyulási folyamat tart!

7. Készüljön fel mentálisan is!

Habár a műtét előtt mi, orvosok, igyekszünk teljes körű tájékoztatást adni a várható folyamatokról, van egy dolog, amit sokan nem vesznek számításba: egy beavatkozás, bármennyire is szeretnénk azt és vágyunk rá, lelkileg is megterhelő. Egy egészséges ember hirtelen „beteggé”, kiszolgáltatottá válik. Fájdalmai lesznek, nehezen mozog, nem vállalható a megjelenése egy időre, és ezek a korlátok mind-mind hirtelen jelentkeznek. Habár előre tudják a pácienseim, mire számítsanak, de megélni azt mégiscsak más. Ilyenkor sokszor felmerül a kérdés: „érdemes volt ezt a sok nehézséget, kényelmetlenséget, fájdalmat vállalni? Normális az, hogy ilyen kiszolgáltatottá tettem magam? Lehet, hogy mégiscsak jobb lett volna hagyni mindent úgy, ahogy van!”

Tudni kell, hogy maga a műtét is egy adrenalinbombával ér fel, és ennek pozitív hatása eltart pár napig a beavatkozás után. Utána azonban jöhet egy lelki mélypont a fenti kérdésekkel. De kitartás! A gyógyulási időszakban minden nappal könnyebb lesz, és ahogy halad majd előre az időben fogja egyre inkább értékelni, hogy belevágott, fogja egyre jobban élvezni megújult önmagát!

A legfontosabb, hogy higgyen az eredményben, és tegyen meg Ön is mindent azért, hogy a plasztikai műtét után valóban két elégedett ember távozzon!

Időpontkérés konzultációra >>

2016. október 28.Dr. Viczián CsabaCímkék:

Warning: Undefined array key 0 in /home/viczianp/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924