blog-img

A hasplasztikáról bővebben

A hasplasztika – bár komoly és nagy beavatkozás – nagyon népszerű világszerte, mivel képes szinte teljesen újjá varázsolni a szülést, fogyást követően megváltozott hasat, ezáltal jelentősen hozzá tud járulni egy frissebb, vonzóbb, fiatalosabb megjelenéshez.

A neten megjelent egy cikk, miszerint megvan a végleges módja a striák eltávolításának. Mivel csodák nincsenek, érdeklődve kattintottam a linkre – most mi a csodaszer. Nem krém, nem kezelés, hanem tetoválás.  Ami azért közel sem végleges megoldás, mindamellett számos további kérdést vet fel, amit a cikk végül ki is fejt.

A striák, terhességi csíkok egyik végleges eltávolítási módja az, ha az érintett bőrfelületet eltávolítjuk. A hasplasztika során történő beavatkozás többek között ezt teszi: a terhesség, szülés, genetikai örökség miatti kötőszöveti lazaság, esetleg nagymértékű hízást követő fogyás utáni laza bőrt és az alatta felhalmozódó zsírszövetet távolítja el. Az eltávolított részre eső striáknak valóban végső búcsút lehet ilyenkor inteni. Sajnos, nem érvényes ugyanakkor ez a deréktájon, háti részen kialakult csíkokra. Ide marad a krém és a kezelések…esetleg a tetoválás…

De mi is történik egy hasplasztika során?

A hasplasztika során a has alsó részén a felesleges bőrt, az alatta levő zsírszövettel együtt távolítjuk el. A kimetszés után az érintetlen bőrrész kerül megfeszítésre, és a két sebszél összevarrása után az eredmény: lapos, sima hasfal. A maradandó heg ilyenkor a két csípő között húzódik, melyet úgy tudunk elhelyezni, hogy a viselt fehérnemű, fürdőruha eltakarja. Ez a típusú műtét a már kialakult hasfali illetve köldöksérvre is megoldást nyújt.

Előtte – utána

Miért van szükség ilyen hosszú vágásra?

Azért, hogy az ezután megfeszített bőrrész tejesen ki tudjon simulni, és ne „fodrozódjon”, ne képződjön csücsök a hegszéleknél. Az ilyen csücskös sebszél gyakori tárgya későbbi korrekcióknak.

Mi lesz a köldökömmel?

Az „eredeti” köldök a bemélyedés körüli metszéssel az új hasfalon új kivezetést kap. Tehát ilyenkor az esetek túlnyomó többségében a régi köldök kerül át új helyre. Egyes esetekben (heges terület, sérvek) teljesen új köldök kialakítására kerül sor.

Keskenyebb lesz a derekam a hasplasztikától?

Igen, amennyiben a műtétet deréktáji zsírszívással, vagy izom-helyreállítással kombináljuk.
A szülés után megvastagodott derék egyik fő oka, hogy a terhesség, szülés alatt a hosszanti hasizmok eltávolodnak egymástól, és a közöttük lévő bőnye (ínszalag) nem zsugorodik vissza a szülés után sem. Az izom szétnyílása miatt a derék is szélesebbé válik, illetve a hasfal tartása sem megfelelő. Ekkor a has látszatra olyan maradhat, mintha 4-5 hónapos terhes lenne a paciens – előreesik, és zavaróan domborodik; sokan pontosan emiatt keresnek fel. Zavarja őket a terhes kinézet, amit sem tornával, sem diétával nem tudnak jelentősen megváltoztatni.

Előtte – utána

A hasizom rekonstrukciója általában szerves része a szüléseket követő hasplasztikának: ekkor az egyenes hasizom teljes hosszában a helyreállítás – az eltávolodott hasizmokat újra egymás mellé helyezve összevarrjuk.
Műtét után pár napig égető hosszanti fájdalom jelentkezhet, köhögésre, tüsszentésre érzékeny a műtéti terület. A beavatkozás után 4-6 hétig fizikai kímélet, nehéz emelés kerülése javasolt.

Mi a különbség a mini és a normál hasplasztika között?

Kisebb mértékű megereszkedés esetén, mely főleg az alhas területén jelentkezik, ún. mini hasplasztika is elegendő lehet. Ebben az esetben a megereszkedés, bőrfelesleg a köldök alatti területen lokalizálódik, és jól körülhatárolható, a hasizom ép és gyakran zsírfelesleg sincsen. Jellemzően vékonyabb testalkatú pácienseknél fordul elő ez a probléma. A korrekció csak a köldök alatti területet érinti, az izmokat, köldököt nem  Bár a heg hossza hasonló mint a rendes hasplasztikánál de a műtéti beavatkozás rövidebb, kisebb mértékű, így a felépülés is gyorsabb.

Hol lesz a vágás?

Általában a metszés a bikini vonal magasságára esik, és később a fürdőruha, fehérnemű teljesen takarja. Mindig azt kérem, hogy olyan fehérneműbe jöjjenek a konzultációra, melyből nem szeretnék, ha „kilógna” a végső heg, a bejelölés és a műtéti tervezés is az egyéni igények alapján történik. A cél, hogy a későbbi megjelenéskor ne „kiabáljon” a heg, ne legyen mindenki számára észrevehető a beavatkozás nyoma, csak az eredménye. A műtét tervezésekor mindig figyelembe veszem az esetleges császármetszésből származó heg(ek) pozícióját, és igyekszem, hogy a végső megjelenésnél csak egyetlen heg legyen.

Lehet kombinálni a hasplasztikát más beavatkozásokkal?

Igen, de ennek eldöntése minden esetben személyes konzultációt igényel. Hasplasztika műtét végezhető sérvműtéttel, mellfelvarrással, mellnagyobbítással/kisebbítéssel kombinálva, de akár egy más testtájon történő zsírszívás, zsírátültetés, szemhéjplasztika is megoldható egyetlen altatással. A kombinált műtétek előnye, hogy ilyenkor egy altatással és egy lábadozási idővel átvészelhető több beavatkozás.

A hasplasztika – bár komoly és nagy beavatkozás – nagyon népszerű világszerte, mivel képes szinte teljesen újjá varázsolni a szülést, fogyást követően megváltozott hasat, ezáltal jelentősen hozzá tud járulni egy frissebb, vonzóbb, fiatalosabb megjelenéshez.

Ha többet szeretne megtudni a hasplasztikáról, itt olvashat bővebben a beavatkozásról.

Amennyiben arra kíváncsi, Önnek segítene-e egy ilyen beavatkozás, írjon, vagy kérjen konzultációs időpontot itt.

2020. február 12.dr. Viczián Csaba

Warning: Undefined array key 0 in /home/viczianp/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924