blog-img

A legfontosabb 10 dolog, amit jó tudni a plasztikai műtét napján

Amikor plasztikai beavatkozást egyeztetünk, a konzultáció során mindig részletekbe menően átbeszéljük a beavatkozás folyamatát. A beavatkozás napján azonban számos olyan kérdés merülhet fel a páciensekben, melyeket nem tett fel, pedig szeretett volna. Ezeket igyekeztem most összefoglalni, és megválaszolni:

1. Miért nem lehet a műtét előtt 5 órával enni és inni?

Ez az altatás miatt van. Igyekszünk megelőzni a műtét utáni hányást, illetve hogy a műtét alatt gyomortartalom kerülhessen a légutakba. Ezért javasoljuk, hogy  legalább 5-6 órával az altatás előtt ne egyen, és az altatást megelőző 4 órában már inni se igyon semmit.

2. Bevehetek-e egy szem gyógyszert műtét előtt, ha nagyon fáj a fejem, vagy ideges vagyok?

A rendszeresen szedett gyógyszereket – előre egyeztetve – be lehet venni egy korty vízzel. Fájdalomcsillapító, esetleg feszültségoldó is bevehető műtét előtt, de erről az altatóorvost tájékoztatni kell!

3. Hogyan kerülök a műtőbe?

A megérkezéskor a recepción az asszisztensnél le kell adni minden adatot, leletet, és alá kell írni a szükséges nyomtatványokat. Ezzel indul meg a valós előkészítés. A műtét előtt minden esetben van még egy személyes találkozó az  altatóorvossal, aki amellett, hogy átnézi a labor- és egyéb vizsgálati eredményeket, alaposan ki is kérdezi. Ezt követően kísérik be a betegszobába, ahol már a nővér veszi át a teendőket., és innen már csak a műtétre való átöltözés és a  berajzolás jön, ami a plasztikai sebész „kottája” a műtét során. Általában az előkészületek után a műtősnő kíséretében a saját lábán sétál be a műtőbe., ahol már várni fogja a műtéti team.

4. Kik lesznek bent a műtőben?

Egy műtét során egy teljes stáb dolgozik azon, hogy minden gördülékenyen menjen. Az altatásért felelős aneszteziológussal már találkozott, ám gyakran az altatóorvost asszisztens is kíséri. Nagyobb műtéteknél előfordulhat, hogy plasztikai sebészének is van asszisztenciája, és mindig jelen van a műtéteken egy műtősnő, aki a sebész keze alá dolgozik. Nem kell tehát meglepődni, ha a műtőbe érkezve akár 4-5 ember is bent tartózkodik – mindnek megvan a maga funkciója és a célja, hogy a műtét minél jobban sikerüljön.

5. Hogyan altatnak el?

A műtétet megelőzően a kéz vagy az alkar vénájába kanült vezetnek be, mivel az altatást ezen a kanülön át adott szerekkel indul majd el a műtőben. Ezután arcmaszkon keresztül oxigént kap. A tubust, vagy más légút biztosító eszközt csak akkor helyezik be, amikor  már alszik, így azt érezni nem fogja, és eltávolítja az altatóorvos, mire felébred.

6. Mikor ébredek fel?

A műtét végén az altatóorvos felébreszti, és kicsit még bódultan  kerül majd vissza a betegszobába. Az ébredési szakaszra rendszerint  nem, vagy csak nagyon keveset emlékeznek. A teljes éberség elérése személytől függ, de a műtét befejezését követő 2.-3. órában már jellemzően éberek.

7. Hogy fogom érezni magam altatás után?

Az altatószerek hatása gyorsan lecseng, mégis van pár gyakori tünet, mely normális egy altatás után – ezektől nem kell megijedni:

  • átmeneti gyengeség, szédülés előfordulhat
  • hidegrázás, remegés – habár ez gyorsan elmúlik, de ilyen esetben a személyzet igyekszik melegen tartani a pacienst, betakarni még extra takarókkal, és felügyelni, amíg jobban nem lesz
  • kaparó érzés a torokban, köhögési inger – ez a tubus miatt lehet – jellemzően kis folyadék kortyolgatásával enyhül.
  • hányinger, hányás: gyakran előforduló velejárója az altatásnak

8. Mennyire fog fájni?

Egy  műtét általában vágással, szövetek mozgatásával,  a normális állapot megbolygatásával jár. Természetesen a szervezet igyekszik ezeket a behatásokat ellensúlyozni, de fájdalom minden esetben előfordulhat. Közvetlen műtét után erősebb is lehet, mint akár pár órával később, ki is sugározhat más, nem érintett területekre. A fájdalom mértéke függ a beavatkozástól, illetve annak elviselhetősége az egyéni tűrőképességétől. Mindig szoktam tanácsolni, hogy fájdalom esetén a nővértől kérjen fájdalomcsillapítót, ne szenvedjen feleslegesen! A műtét utáni pihenés legyen a lehető legzavartalanabb!

9. Ehetek, ha éhes vagyok? Ihatok, ha száraz a torkom?

Teljes éberség elérése után lehet kevés folyadékot fogyasztani, de csak kortyonként, szakaszokban, hogy ne terhelje meg a szervezetet, a gyomrot. Enni csak a műtét befejezése után 4-5 órával javasolt, és lehetőleg csak azt, amit a benntartózkodás során a nővér önnek felkínál.

10. Mikor mehetek ki a mellékhelységbe először?

Amint igénye van rá, de az első felállás során gyengeség, szédülés előfordulhat! Ezért az első fürdőszoba-látogatáskor mindig kérjen segítséget a nővértől, aki azért van ott, hogy segítse a pacienst mindenben!

Remélem, hogy a fentiek ismeretében a beavatkozás napjára felkészültebben, kevesebb izgalommal érkezik. De amennyiben további kérdése lenne, mindig tegye fel bátran, akár írásban az info@viczianplasztika.hu címre elküldve, akár élőszóban telefonos elérhetőségemen (+36 20 349 4214), vagy személyesen! Hiszen egy sebészeti műtét előtt csak a ki nem mondott kérdés a rossz kérdés!

2018. január 16.dr. Viczián Csaba