blog-img

Arcformálás a plasztikai sebészetben – 1. rész – Az arc öregedési folyamatáról és a lehetséges megoldásokról

Alábbi cikksorozatomban az arcot érintő beavatkozásokra vonatkozó kérdéseket szedtem csokorba, hogy érthetőbbé tegyem nem csak a beavatkozás előkészületi fázisát, de azt az egész döntési folyamatot is, melyen minden alkalommal közösen haladunk végig.

Az arcplasztika egyre gyakrabban keresett műtéti beavatkozás szerte a világon, talán köszönhetően annak, hogy manapság már a 40 feletti korosztályt már nem középkorúnak vagy idősnek, hanem érettebb, lehetőségekkel teli korosztálynak tekintik. Méltósággal viselni a korosodás jeleit nagyon fontos, de már ennek a korosztálynak is megvannak a maga esztétikai elvárásai, melyek az elmúlt évek során egyre nőttek. Ma már idősebbnek lenni nem egyenlő azzal, hogy elhasználtnak, öregnek nézzünk ki, sokkal inkább azt jelenti, tudatosabban döntünk az életünket, a kinézetünket illetően is.

Engem is sokan keresnek fel, hogy személyesen is feltegyék azokat a kérdéseket, melyek egy arcot érintő előtti beavatkozás kapcsán gyakran felmerülnek, és melyekre pontos választ leginkább hozzáértő szakember tud adni.

Miért és hogyan változik az arc?

Az arc a kor előrehaladtával lassan megváltozik; ennek elsősorban fiziológiai okai vannak.  A bőr pórusai tágabbak lesznek, a bőr veszít a feszességéből, tömörségéből. A fiatal korban magas lipidállomány egyre csökken, az orca területe beesik, az arc lelapul, a szem alatt árkok, karikák jelennek meg.  Idővel a mimikai ráncok elmélyülnek, a száj körül megjelennek kisebb, a homlokon az első mélyebb ráncok, a szem körül a szarkalábak, elmélyül az ún. nasolabiális redő (az orr sarkától a szájzugig húzódó ránc), illetve lassan megjelenik az ún. Marionette-vonal, ami a száj sarkától lefelé húzódik. A szövetek lazulásával, megereszkedésével és a gravitáció hatására az arc szerkezete lassan lefelé mozdul, és a feszes, sima arcél meglazul, az áll szögletes lesz, és kétoldalt kiszélesedik. A fiatal korban még jellemzően élére állított háromszögforma megfordul, és az arc alsó része szélesedik ki.

Ezen változások jó része megállítható illetve bizonyos mértékben visszafordítható. A beavatkozás jellege minden esetben a jelenlegi, valamint az elérni kívánt állapottól függ, leginkább attól, mekkora a kettő között a különbség. Fontos, hogy reális elvárásokkal induljunk neki egy ilyen kezelésnek – hiszen az idő kerekét visszaforgatni teljes mértékben nem lehetséges, de nagyon szép és tetszetős eredményeket elérni igen! A személyes konzultáció során a szakember felméri a jelenlegi állapotot és az elérni kívánt célt – melynél sokat segíthet egy régebbi fotó, és ezek függvényében tesz javaslatot az ajánlott  beavatkozásokra.

Miért plasztikai sebésszel? Nem elég egy kozmetikus?

A plasztikai sebészek által alkalmazott beavatkozások eredményeiket tekintve túlmutatnak az általános kozmetológiában használt kezelésektől. Míg ez utóbbiak elsősorban a bőr felsőbb rétegeibe juttatnak be tápanyagokat, addig a plasztikai sebész a mélyebb rétegeket is eléri, tartósabb, akár azonnali hatást is eredményező beavatkozások eszköztárához nyúlhat. Ugyanakkor ezek a beavatkozások orvosi szaktudást, gyakorlatot, komoly anatómiai ismereteket igényelnek, ezért alkalmazásuk kizárólag szakorvosi gyakorlathoz kötött.

Milyen beavatkozásokkal lehet az arcot megfiatalítani?

Kortól, állapottól függően számos olyan beavatkozás van, mely önmagában is, vagy akár egymással kombinálva segíthet a fiatalosabb kinézet, üdébb megjelenés elérésében. Az arcot érintő változások mértékétől függően beszélhetünk a lehetőségekről, melyek az alábbiak lehetnek:

  1. korai fázisban – 30 év felett: mimikai ráncok mélységének csökkentése a mimikai mozgások mérséklésével, botox kezeléssel
  2. korai fázisban – 35 év felett: már kialakult erőteljesebb ráncok (Marionett-line, haragos ránc, nasolabiális redő) mélységének, megjelenésének csökkentése, szem alatti volumenpótlás hyaluronsavas feltöltéssel
  3. közepes fázisban – 40 év felett: az arc beesettségének csökkentése volumenpótlással – lebomló hyaluronsavas feltöltéssel vagy tartós eredményt adó zsírátültetéssel
  4. közepes fázisban – 40 év felett: a szem környéki problémás területek kezelése, szemhéjkorrekció, botox injekcióval, hyaluronsavas vagy zsírfeltöltéssel kombinálva
  5. közepes fázisban – 45 év felett: az enyhe mértékben megereszkedett arc megemelése felszívódó vagy tartós szálak beültetésével
  6. késői fázisban – 50 felett: nagyobb mértékben megereszkedett arc megemelése arcplasztika beavatkozással. Ez utóbbinál sokszor nem csak az arc, de a nyak területe is a megfiatalítandó részbe esik.

De kinek mi a legmegfelelőbb?

Melyik beavatkozás mivel jár? Mennyi előkészületet, mennyi lábadozási időt jelent? Mennyire tartós a hatása? Több, mint 15 év tapasztalatával és számos arcon végzett beavatkozáson túl ezekre a kérdésekre szeretnék a most induló cikksorozatomban választ adni Önöknek, sorra véve a fenti beavatkozások legfőbb ismérveit. Remélem, velem tartanak!

Amennyiben kérdésük lenne, vagy szeretnének személyes konzultációra időpontot kérni, kérem, keressenek az elérhetőségeimen.


Warning: Undefined array key 0 in /home/viczianp/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924