blog-img

Arcformálás a plasztikai sebészetben – 2. rész – A mimikai ráncok csökkentésének lehetőségei – nem csak időseknek

Harmincas éveinkben az első ráncok, finom kis szarkalábak megjelenése még nem okoz gondot, de fényképeken visszanézve már feltűnik, hogy az arc is kicsit érettebb, nem csak a tekintet. Kell-e ilyenkor plasztikai sebész? És ha igen, mit tud segíteni?

Amennyiben a ráncok kicsit is zavaróak, igen, tudunk segíteni rajta!
Manapság már a 40 feletti korosztályt már nem középkorúnak vagy idősnek, hanem érettebb, lehetőségekkel teli korosztálynak tekintik. Méltósággal viselni a korosodás jeleit nagyon fontos, de már ennek a korosztálynak is megvannak a maga esztétikai elvárásai, melyek az elmúlt évek során egyre nőttek. Ma már idősebbnek lenni nem egyenlő azzal, hogy elhasználtnak, öregnek nézzünk ki, sokkal inkább azt jelenti, tudatosabban döntünk az életünket, a kinézetünket illetően is.

Ebben a cikksorozatomban az arcot érintő beavatkozásokra vonatkozó kérdéseket szedtem csokorba. Ebben a cikkben az arc öregedésének nagyon korai szakaszával foglalkozom.

A kor első jelei az arcon

A kor előrehaladtával nem csak testünk, de az arcunk is változik. Az első ráncok megjelenése önmagában nem katasztrófa, sőt, sok arcot ez tesz markánsabbá, érettebbé, sok hölgy és úr esetében akár vonzóbbá is. Korai szakaszban az arc még alig veszít a lipidállományából, de a mimikai izmok folyamatos, évtizedes használatának köszönhetően elmélyülhetnek a szem közötti redők, a homlokráncok már a nyugalmi helyzetben lévő homlokon is láthatóvá válnak, finom szarkalábak, mosolyráncok jelennek meg a szem külső zugában. A kérdés, hogy kell-e drasztikusabb beavatkozás e ráncok csökkentésére, akkor merülhet fel, ha ezek a ráncok zavaró mértéket öltenek, akár számosságukat, akár mélységüket tekintve.

És ha zavarni kezdenek a ráncaim?

Első lépésben ilyenkor mindig botox kezelés javaslok, mivel annak hatása időleges, ha tetszik az eredmény, ismételhető a beavatkozás.
A botox, hivatalos nevén a botulinum toxin eredetileg egy baktérium által termelt idegméreg, mely a megfelelő területre beadva az ott levő izmok működését gátolja. Ezt a hatóanyagot mesterségesen előállítva, kis adagban alkalmazva az általunk kiválasztott izmok működését tudjuk egy időre felfüggeszteni. A botox kezelés hatására a mimikáért felelős izmok egy részének mozgása csökken, így a bőr gyűrődése kisebb mértékű lesz, a „ráncosodás” a csökkentett izommozgás esetén elmarad.
De, mint nálam minden kezelés esetében, a fő cél a természetesség. A botox túlzott mértékű vagy nem megfelelő használata lárvaszerű, mimikátlan archoz vezet, ami messze nem természetes. Az eredményes botox kezelést követően a kis ráncok megmaradhatnak, de a zavaró nagyobb ráncok jelentős része eltűnik.

Kinek ajánlható a botox?

Bárkinek, akit zavarnak a mimikai ráncai, és azokat kissé csökkenteni szeretné. De tudni kell, hogy nem alkalmas a botox a ráncok teljes mértékű eltüntetésére, illetve már kialakult, erőteljes ráncok esetén pusztán a botox kezelés nem fog kielégítő eredményt adni. Ilyenkor jöhet szóba a hyaluronsavas feltöltés, illetve a botox és a feltöltés kombinációja. Kevesen tudják, de az arc kezelésével a szemöldök oldalsó része, vagy akár az ajak sarka is megemelhető, és így is elérhető a fiatalosabb megjelenés.

Meddig tart a botox hatása?

A botox idővel felszívódik a szervezetben, de hatása egyéntől függően 4-6 hónapig is eltarthat dinamikus ráncok esetén. Ezután az izommozgás az eredeti mértékben vissza fog térni. Ekkor, igény szerint a kezelés biztonsággal megismételhető.

Hogyan zajlik egy botox kezelés?

Bejelentkezés után, a személyes vizsgálat során megbeszéljük az elvárásokat, majd sor kerülhet a kezelésre. Mivel a beavatkozás nem igényel speciális előkészületet, helyi érzéstelenítést, nem is kell túl sok idővel számolni egy botox injekciózás kapcsán: maga a pár tűszúrás alig néhány perc alatt megvan. Az injekció minimális kellemetlenséggel jár, mivel egy nagyon vékony tű segítségével történik. Utána kis bőrpír, duzzanat előfordulhat, de nem zavaró mértékben, és a szokásos napi rutinhoz minden gond nélkül azonnal vissza lehet térni. Szükség esetén alapozó, púder azonnal használható a kezelt területen.

Mit várhatok el egy botox kezeléstől?

A botox kezelés után az arc pihentebb, a tekintet üdébb lesz, a bőr simább lesz. A teljes hatás 1 hét után áll be, de azonnali hatással is számolhatunk, ami az izommozgást illeti. Fontos, hogy bár nincsen komoly megkötés a botox kezeléseket illetően, az injekciót követően pár napig kerüljük a sportot, szoláriumot és szaunát, és közvetlenül utána nem szabad kozmetikai arckezelésen részt venni.

Bárkinél alkalmazható a  botox kezelés?

Alapvetően a botox injekciónál alig vannak megkötések, mégis fontos, hogy nem javasolt ez a kezelés lázas, hőemelkedéses állapotban, várandósság vagy szoptatási időszak alatt, illetve ha a kezelendő területen bármilyen gyulladás (pattanás, akné) található. Szintén fontos tudni, hogy 18 év alattiakat nem kezelünk botox injekcióval!

Következő cikkemben még mindig a korai fázisban, a 35 éves kortól már gyakran igénybe vett volumenpótlásra és feltöltésre is használt hyaluronsavról és a hyaluronsavas feltöltésekről írok majd bővebben. Remélem, akkor is velem tartanak!

Amennyiben kérdésük lenne, vagy szeretnének botox kezelésre jelentkezni, kérem, keressenek az elérhetőségeimen.


Warning: Undefined array key 0 in /home/viczianp/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924