blog-img

Arcformálás a plasztikai sebészetben – 3. rész – Az arc formálása, fiatalítása – bővebben a feltöltésről

Az idő múlásával lassan megbarátkozunk a mosolyráncainkkal, a finomabb rajzolatokkal az arcon. De mit tegyünk, ha egy kiadós alvás után a tükörbe nézve is már mélyebb ráncok köszönnek vissza? Mély, erős barázdák a szemek között, szigorú megjelenést adó vonalak az orr tövétől a száj sarkáig, szomorúságot, lemondást sugalló lefele görbülő szájzug.  Hiába az általános arcápolás, a rendszeres krémezés, ezek bizony maradandó ráncok. És zavaróak.  Ha kicsit megfeszítjük a bőrt, eltűnnek, de hogyan lehetne ezt a feszesebb állapotot folyamatosan fenntartani?  

Manapság a 40 feletti korosztályt már nem középkorúnak vagy idősnek, hanem érettebb, lehetőségekkel teli korosztálynak tekintik. Méltósággal viselni a korosodás jeleit nagyon fontos, de már ennek a korosztálynak is megvannak a maga esztétikai elvárásai, melyek az elmúlt évek során egyre nőttek. Ma már idősebbnek lenni nem egyenlő azzal, hogy elhasználtnak, öregnek nézzünk ki, sokkal inkább azt jelenti, tudatosabban döntünk az életünket, a kinézetünket illetően is.

Alábbi cikksorozatomban az arcot érintő beavatkozásokra vonatkozó kérdéseket szedtem csokorba. Ebben a cikkben az arc formálásával, fiatalításával, a kontúrok finomításával foglalkozom.

Mitől változik az arc?

A bőr a kor előrehaladtával veszít a rugalmasságából. A szövetek lazulásával, megereszkedésével és a gravitáció hatására az arc szerkezete lassan lefelé mozdul, és a feszes, sima arcél meglazul, az áll szögletes lesz, és két oldalt kiszélesedik. A fiatal korban még jellemzően élére állított háromszögforma megfordul, és az arc alsó része szélesedik ki. Sokakat ez az folyamat, állapot már zavar és szeretnének tenni ellene.

Milyen lehetőségek vannak?

Mély ráncot teljesen eltüntetni nem lehet, csökkentésére azonban van megoldás. A botox csak a mimikai mozgások által kiváltott ráncokat mérsékli. A kor, gravitáció miatt kialakult erőteljesebb ráncok esetében ez a kezelés már nem elegendő. Ahogy a botox is az izmok mozgását kapcsolja ki, és a kiváltó okot szünteti meg, a statikus ráncok esetén is ugyanígy kell gondolkodni. A ránc kialakulásának okát kell mérsékelni vagy megszüntetni. Mélyebb ráncok esetén ez az ok az arc zsírállományának csökkenése, a feszesség elvesztése.
Ezek korrekciójára alkalmas a hyaluronsav injekció, melynek hatóanyaga az emberi szervezetben is megtalálható, így bevitelének semmilyen káros hatása nincsen. A hyaluronsav injekció hatásmechanizmusa nem csak abból áll, hogy önmagában volument pótol, kiemel, de a beinjekciózás követően még vizet is vonz magához, és megduzzad, így érve el a maximális hatást. Hyaluronsavas injekcióval egyszerűen és gyorsan lehet formálni az arcot, megemelni a kissé ellaposodott területeket (akár járomcsontnál, akár halántékon), pótolni az idő során lassan eltűnő, az arc feszességéért felelős zsírállomány egy részét. Szintén jó megoldás az ajkak felfrissítésére, mivel azok teltsége változik az évek múlásával. Az egyre vékonyodó, pengeszerű ajak szigorúságot sugall; ezen egy feltöltés sokat javíthat.

 Önmagában a feltöltés elegendő megoldás?

Ez attól függ, milyen ráncot akarunk csökkenteni. Bizonyos területeken (pl. orca, szem alatti területek, halánték, ajak) egy injekciós kezelés elegendő lehet, de azokban az esetekben, ahol a kiváltó ok a mimikai izmok erőteljes használata, a mély ránc egy feltöltéstől még nem fog csökkenni. Ilyenkor jöhet szóba a botox és a feltöltés megfelelő kombinációja. Először „ki kell kapcsolni” a ráncokat okozó izmokat, majd idővel, ha a botox hatása már látható, a nyugalmi területen lévő ráncokat lehet feltöltéssel tovább simítani, kiegyenlíteni.

Hogyan érdemes akkor a „ránctalanításnak” nekikezdeni?

Mindenképpen javaslom, hogy egy személyes beszélgetés során mondja el, mi az, ami zavaró.  A plasztikai sebész az arcon található szövetek állapotának figyelembevételével, valamint a személyes igények összehangolásával fogja a megfelelő kezelést kiválasztani és arra javaslatot tenni. Az igazán hatékony kezelés nem biztos, hogy egyetlen látogatás alatt megtörténik.  A fokozatosság és a természetesség jegyében sokkal célszerűbb kisebb beavatkozások megfelelő időbeni ütemezésére számítani. A kisebb lépések mások által kevésbé szembetűnő, ám fokozatos változást adnak, amiből környezete csak azt érzékeli, hogy a megjelenése üdébb, frissebb, fiatalabb.

Meddig tart a hyaluronsavas feltöltés hatása?

A kezelést követő végleges állapot 2 héten belül áll be, és hatása egyéntől függően fél-egy évig tart. A hyaluronsav, akár a botox, idővel szintén felszívódik a szervezetben, hatása lassan elmúlik, de a kezelés igény szerint ismételhető. Optimális esetben fél év után érdemes egy „karbantartásra” visszatérni, és ha szükséges, a már kissé megereszkedett részeket ismét korrigálni.

Hogyan zajlik egy feltöltés?

Bejelentkezés után megbeszéljük az elvárásokat, és közösen megvizsgáljuk az arc állapotát. Felállítunk egy célt, és annak érdekében átbeszéljük a megfelelő kezelést. Ez után kerülhet sor a feltöltésre. A kijelölt pontokon pici injekciós szúrásokkal jut be a hatóanyag a megfelelő szöveti rétegbe. Előkészítést a kezelés nem igényel, és lényegében minimális fájdalommal jár csak, mivel maga az injekció tartalmaz érzéstelenítőt is. Utána kis bőrpír, duzzanat előfordulhat, de nem zavaró mértékben, és a szokásos napi rutinhoz minden gond nélkül azonnal vissza lehet térni, bár pár napig a sportolás kerülendő, mint ahogy az első 2 hétben a napozás, szaunázás és az arcmasszázs is. A feltöltés eredménye már azonnal a kezelés után látható: simább, üdébb megjelenésű lesz az arc.

És ha tetszik az eredmény? Mostantól évente feltöltésre kell járnom?

Amennyiben szeretné ezt az állapotot fenntartani, igen. Ugyanakkor van más, hatékony megoldás is a volumenpótlásra, ez pedig a saját zsír átültetése. Hatásmechanizmusában ugyanaz, mint a hyaluronsav, csak nem egy mesterségesen előállított és lassan lebomló anyagot, hanem a saját zsírszövetet használjuk a volumenpótlásra. Ennek előnye, hogy a zsír a beültetés helyén marad, és idővel nem bomlik el teljesen, így hatása jóval tartósabb, mint a hyaluronsavas injekcióké. Hátránya viszont, hogy a zsír kinyeréséhez zsírszívásra van szükség, ami egy további beavatkozás. Ez nem csak időben, de költségben is többet jelent a sima injekciózáshoz képest. Ugyanakkor, a kezelendő területek és a felhasználandó anyag mennyiségének ismeretében van, hogy a zsírátültetés hosszú távon sokkal kifizetődőbb és egyszerűbb beavatkozás. Ennek eldöntése azonban minden esetben szakmai konzultációt igényel.

Következő cikkemben a szem környéki problémás területek kezelését szeretném összefoglalni. Remélem, számíthatok további figyelmükre!
Amennyiben kérdésük lenne, vagy szeretnének hyaluronsavas feltöltésre jelentkezni, kérem, keressenek az elérhetőségeimen.


Warning: Undefined array key 0 in /home/viczianp/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924