blog-img

Arcformálás a plasztikai sebészetben – 4. rész – A szem környéke

Általában a szem környéke az első olyan terület az arcon, melyet alaposabban is megvizsgálunk egy találkozáskor. Amikor felvesszük a szemkontaktust, a másik szemébe nézve az azt környező részek is fókuszba kerülnek. A táskás, árkos, karikás, beesett szemek, lógó szemhéj mind fáradt benyomást keltenek. A plasztikai sebészetnek erre is vannak megoldási javaslatai, mellyel tartósan lehet ezeket a problémákat orvosolni.

Manapság a 40 feletti korosztályt már nem középkorúnak vagy idősnek, hanem érettebb, lehetőségekkel teli korosztálynak tekintik. Méltósággal viselni a korosodás jeleit nagyon fontos, de már ennek a korosztálynak is megvannak a maga esztétikai elvárásai, melyek az elmúlt évek során egyre nőttek. Ma már idősebbnek lenni nem egyenlő azzal, hogy elhasználtnak, öregnek nézzünk ki, sokkal inkább azt jelenti, tudatosabban döntünk az életünket, a kinézetünket illetően is.

Alábbi cikksorozatomban az arcot érintő beavatkozásokra vonatkozó kérdéseket szedtem csokorba. Ebben a cikkben az arc szem környéki területeinek fiatalításával foglalkozom.

Miért öregszik először a szemünk környéke, ha az arc még fiatal?

Testünkön a szemek körül a legvékonyabb a bőrünk. Emiatt a kor előrehaladtával, ahogy a bőr veszít a feszességéből, először itt alakulnak ki ráncok, megereszkedések, elszíneződések, itt, a szem környékén ütköznek ki először az arc öregedési folyamatainak eredményei. Bár a bőr, így a szemkörüli terület bőrének rugalmassága és színeződésre való hajlama elsősorban genetikailag kódolt, a bőrünket érintő külső behatások (napozás, dohányzás, folyadékbevitel, alvás mennyisége, akár a folyamatos sminkelés) is jelentősen befolyásolhatják annak állapotát.

Szép a szeme, arca csupa derű, de a szem környéke.….

Sokan még üde, szép bőrrel, fiatalos arccal keresnek meg, hogy nem tudnak mit kezdeni a szemük környékén egyre markánsabban jelentkező problémákkal. Az arcuk egyéb területein nem akarnak változtatni, de nagyon zavarja őket a szemük körül kialakult helyzet.

Mik a leggyakoribb problémák és milyen megoldásokat kínál ehhez a plasztikai sebész?

Probléma: Szarkalábak, mély ráncok a szem környékén

Az öregedés már korai szakaszában is elmélyülhetnek a szem közötti redők, a homlokráncok már a nyugalmi helyzetben lévő homlokon is láthatóvá válnak, finom szarkalábak, mosolyráncok jelennek meg a szem külső zugában. Bár gyakran ilyenkor az arc maga még alig veszít a lipidállományából, de a mimikai izmok folyamatos, évtizedes használatának köszönhetően a ráncok már megjelennek, elsősorban a szem környéki finom, vékony bőrön.

Megoldás: A mimikai izmok egy részének ideiglenes kikapcsolása botox injekcióval.

A botox kezelés hatására a mimikáért felelős izmok egy részének mozgása csökken, így a bőr gyűrődése kisebb mértékű lesz, a „ráncosodás” a csökkentett izommozgás esetén elmarad. S bár az eredményes botox kezelést követően a kis ráncok megmaradhatnak, de a zavaró nagyobb ráncok jelentős része eltűnik. A beavatkozás pár percet vesz igénybe, az injekciózást követően azonnal vissza lehet térni a napi rutinfeladatokhoz.  Hatása – dinamikus ráncok esetén – egyéntől függően 4-6 hónapig is eltarthat, ezután az izommozgás az eredeti mértékben vissza fog térni. Szükség, igény esetén a botox kezelés bármikor ismételhető.

Probléma: Táskás szemek

A szemek alatti területen megjelenő táskák, zsírfelhalmozódás több okra is visszavezethető: van, akinél ez egyszerűen alkati kérdés, a családban mindenkinek hasonló a megjelenése. De számos esetben a korosodás egyik velejárójaként jelennek meg a szem alatti táskák. Ennek oka, hogy a szemhéj izmai az évek során fokozatosan gyengülnek, valamint az alsó szemhéj bőrének megnyúlásával bőrfölösleg alakul ki. Így arcban, a szem körül jelenlévő zsírszövet az alsó szemhéj területén a tónusvesztés miatt előredomborodik.

Megoldás: alsó szemhéjplasztika

A beavatkozásának eredményeként a szem alatti laza, táskás, megereszkedett terület feszesebbé, fiatalosabbá válik, megszűnik a szemhéj lógása, a táskák eltűnnek, a tekintet, megjelenés üdébb, frissebb lesz. A pusztán alsó szemhéjat érintő beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, látható heg nélkül gyógyul és hatása tartós.

Probléma: Beesett, árkos szemek

Ahogy idősödünk, arcunk veszít a rugalmasságából, teltségéből, a zsírszövetek mennyisége fokozatosan csökkenni kezd, és ennek eredményeképpen az orca része elkezd laposodni. A szem alatti terület kiemelkedése csökken és olyan benyomást kelt, mintha behúzódott volna a szemünk. Fényképeken különösen szembetűnő, mintha monoklit viselnénk. Sminkelése sem egyszerű, mert itt, a karikákkal ellentétben nem csupán elszíneződésről, de valós volumenhiány okozta elváltozásról van szó.

Megoldás: az arc szem alatti területének feltöltése felszívódó (hyaluronsavas) injekcióval vagy saját zsírral

Hyaluronsavas injekcióval egyszerűen és gyorsan lehet formálni az arcot, megemelni a kissé ellaposodott területeket, pótolni az idő során lassan eltűnő, az arc feszességéért felelős zsírállomány egy részét. Az injekciózás nem igényel hosszas előkészületeket – személyes megbeszélés után pár perc alatt megoldható a feltöltés, melynek azonnal látható eredménye is van, bár a végleges forma csak 2 héten belül áll be. Hatása egyéntől függően fél-egy évig tart, igény esetén bármikor ismételhető vagy korrigálható.

Saját zsírral való feltöltés (helyesen zsírátültetés) esetén más testtájról kinyert zsírszövetet injekciózunk vissza az arcba. Ennek előnye, hogy nem egy mesterségesen előállított és idővel lebomló anyagot, hanem a saját zsírszövetet használjuk a volumenpótlásra. Hatása jóval tartósabb, mint a hyaluronsavas injekcióké, és ismételni nem szükséges, csupán ha további korrekciókra van igény. Hátránya viszont, hogy a zsír kinyeréséhez zsírszívásra van szükség, ami egy további beavatkozás. Ez nem csak időben, de költségben is többet jelent a sima injekciózáshoz képest. Bizonyos esetekben azonban – pl. több területet érintő beavatkozás esetén – a zsírátültetés a leggazdaságosabb és legtartósabb megoldás hosszú távon.

Probléma: Sötét karikák a szem alatt

A szemek alatti területen kékes-lilás-feketés elszíneződéseit nevezzük karikáknak. Fáradt, nyúzott benyomást kelt, még megfelelő mennyiségű pihenés után is. Okait a szem alatti vékony bőr érhálózatának és a bőr vastagságának jellemzőiben kell keresni. De a karikás szem egyéni adottságtól is függ, hiszen van, aki alkatilag mindig karikás szemű, de van, akinél csak időszakosan jelennek meg a sötét árkok a szem alatt.

Megoldás: hyaluronsavas feltöltéssel, zsírátültetéssel a helyzet javítható.

Ilyenkor a bőr alá bekerülő feltöltőanyag, mintegy extra rétegként csökkenti az áttetszőséget, ez által javítva a megjelenést. A feltöltés mellett ugyanakkor megfelelő mennyiségű pihenéssel, külső-belső hidratálással, speciálisan erre kifejlesztett szemkörnyék-ápolókkal és megfelelő folyadékbevitellel is lehet javítani a karikás szem állapotán.

Probléma: lógó, tónustalan, petyhüdt szemhéj

A az idő múlásával, illetve a gravitáció miatt a bőr elveszíti rugalmasságát, a kötőszövetek, izmok fiatalkorban jellemzően feszes állapota lazul, így a szem és környékének megjelenése alapvetően megváltozik. A felső szemhéj lejjebb ereszkedik, a pillasorra lóg, és a régebben nyitott tekintet zártabbá válik. Ettől fáradt benyomást kelt a megjelenés függetlenül attól, mennyit is pihen az ember. Emellett – az idő múlásától függetlenül – genetikai, alkati okok is közrejátszhatnak abban, hogy a felső szemhéj jobban lóg.

Megoldás: felső szemhéjplasztika

A beavatkozás célja, hogy megszüntesse a felső szemhéj lógását azáltal, hogy a felső szemhéj környékéről a felesleges bőrt és zsírt eltávolítja, illetve a meglazult izmokat feszesíti. Az eredmény nyitottabb, üdébb tekintet, fiatalosabb, frissebb megjelenés. A felső szemhéjplasztikát helyi érzéstelenítésben, körülbelül 1 óra alatt lehet elvégezni, és szinte láthatatlan varratokkal lehet visszaállítani a szem régebbi megjelenését. A teljes gyógyulás kb. 14 napot vesz igénybe, a beavatkozás hatása pedig természetes és tartós.

 

Következő cikkeimben az arcot érintő komolyabb beavatkozásokat járom körül: először az érettebb arc fiatalítására javasolható új technika, a szálbehúzás kerül terítékre, illetve azt követően a műtéti eljárás során végzett arcplasztikával kapcsolatos kérdésekre fogok válaszolni. Tartsanak továbbra is velem!

Amennyiben kérdésük lenne, vagy érdekelné Önöket a szem környéki fiatalalítás lehetőségeinek bármelyike, kérem, keressenek az elérhetőségeimen.


Warning: Undefined array key 0 in /home/viczianp/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924