blog-img

Arcformálás a plasztikai sebészetben – 5. rész – A szálbehúzásról

Azok számára, akiknél a műtét nem opció, vagy korainak tartják még egy arcplasztika elvégzését, lehet megoldás a napjainkban egyre népszerűbb, úgynevezett szálbehúzásos, szálbeültetéses arcfiatalító beavatkozás.

Eljön az a pillanat, amikor a feltöltés, a botox, és a kozmetikai kezelések már csak nagyon időleges, és részmegoldást nyújtanak. A Marionett vonal egyre erősebben látszik, az orrtól a szájzugig húzódó ránc elmélyül, így az arc megjelenése egyre szigorúbbá válik. A bőr lassan nem csak rugalmasságából veszít, de helyenként zavaróan meg is ereszkedik. Enyhén megemelve a járomcsont melletti bőrt, ezek a ráncok kisimulnak, kevésbé zavaróak, a megereszkedés mintha sosem lett volna, az arc megjelenése üdébb, mint fiatalabb korban. De hogyan lehetne ezt az állapotot tartóssá tenni műtéti beavatkozás nélkül?

Régebben, a szálbeültetési technika megjelenése előtt ezekre a problémákra csak egy arcplasztika, egy komolyabb műtéti beavatkozás adott volna megfelelő megoldást. A sebészeti technika és a különböző fiatalító eljárások fejlődésével azonban már lehetőség van a műtétek helyett helyi érzéstelenítésben végzett, hosszas felépülési idő és hegek nélküli beavatkozások elvégzésére. Ezek nem járnak olyan eredménnyel, mint egy műtét, viszont sokat lehet velük javítani, illetve fenntartani a megfelelő helyzetet, kitolni a műtét időpontját.

Bár egyre erősebb az elvárás, hogy minél kisebb beavatkozással, minél gyorsabb gyógyulással érjünk el eredményt, nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a plasztikai sebész hozzáértése, tapasztalata szükséges ahhoz, hogy eldöntse, mikor elegendők a kisebb kezelések és mikor van szükség műtéti korrekcióra. Természetesen mindezt a pácienssel megbeszélve, egyeztetve, elmagyarázva a szakmai indokokat.

Ugyanis a plasztikai sebészet nem olyan, mint egy bevásárlás. Ott – jó esetben – az ember azt kapja, amit kér. Itt viszont el kell dönteni, hogy a felmerülő igény teljesíthető-e, lesz-e olyan eredménye a beavatkozásnak, amiért érdemes elvégezni? Elégedetten távozik-e a páciens és az orvos is? Hacsak nem lesznek mindketten maradéktalanul elégedettek az eredménnyel, a beavatkozást nem szabad elvégezni. A csalódás megfelelő előkészülettel, szakmai konzultációval elkerülhető, hiszen a maximális elégedettség alapja ez esetben is a megfelelő szakmai tudás és a megfelelő információcsere.

A szálbehúzásos technika célja, hogy a bőrt feszesítse az arcon, az arcélet határozottabbá tegye – elsősorban a járomcsont és állvonal területén – így fiatalosabb, frissebb megjelenést biztosítson műtéti beavatkozás nélkül. A beültetett szálak zöme a kötőszövetek mélyebb rétegeit stimulálva a kollagén képződést serkenti, és az egyes, már megereszkedett részeket megemeli, illetve tartást is ad. Megfelelő helyzetben jó eredmény érhető el velük, de hogy éppen az adott arcra melyik száltípus lenne a megfelelő, ezt csak személyes konzultáción, csak hozzáértő plasztikai sebész tudja eldönteni.

Ám manapság többféle szálbehúzásos arcfiatalító eljárás érhető el. Rengeteg információ és legenda kering ezen a területen, ezeket szeretném most rendszerezni, elsősorban a felhasznált anyagok tekintetében. Nézzük sorban.

Milyen szálak vannak és melyik mire jó?

ARANYSZÁL

Ezt az arcfiatalító technikát már a 70-es évek óta használják világszerte, bár feljegyzések szerint az arany implantátumként való felhasználásának eredete az ókori egyiptomi időkre nyúlik vissza. Az aranyszálak valóban 24 karátos aranyból készülnek, ezeket húzzuk be közvetlenül az arc bőre alá, és ott serkentik a kollagén termelődését. Új vérerek is megjelennek a szálak körüli területen, így a kezelt terület vérellátottsága javul. Az arany szálbehúzás eredménye: az arcbőr simább, teltebb, ezáltal üdébb, pirospozsgásabb lesz. Azoknak ajánlott ez a technika, akiknél az arc bőre már veszített a rugalmasságából, de még nem lóg! Aranyszállal jól kezelhető az arc mellett a nyak és a dekoltázs területe is. Hatása 3-6 hónapon belül teljesedik ki, és ezt követően akár 5-10 évig is tarthat.
Fontos tudni: az aranyszálak nem szívódnak fel, nem allergizálnak, ám nincs semmilyen emelő hatásuk, emiatt felhasználási területük nagyon szűk!

FELSZÍVÓDÓ SZÁLAK

A felszívódó szálakon belül megkülönböztetünk két nagy csoportot: a sima és a fogazott szálakat (COG).

A sima szálak a bőr alatt elbomlásuk során kollagén képződést indítanak be. Emiatt 3-6 hónap után a bőr kicsit teltebbé, feszesebbé válik.  A fogazott szálak a bőr alatt az szövetekbe beleakadnak és a szál két vége között összehúzzák, megemelik kicsit az érintett területet. A sima és fogazott szálakat kombináltan érdemes alkalmazni. A beavatkozás hatása fél-egy év, utána ismétlendő a kívánt eredmény megtartásához.
Fontos tudni, hogy amennyiben a műtét során elvégzett arcplasztika eredményét 100 %-nak vesszük, ezekkel a szálakkal az emelés mértéke a műtéthez képest 20-30 %!

NEM FELSZÍVÓDÓ SZÁLAK

A nem felszívódó szálak szilikonból készült, fogazott szálak. Ezek emelő hatása lényegesen nagyobb, mint az előzőeké, ugyanis nem összehúz, hanem egy fix ponthoz emel. Ilyen pl. a Spring Thread. A műtéthez viszonyítva 50-60-%-os lifting hatásuk van, mely 2-3 évig tarthat. A beavatkozás ez után igény  szerint ismételhető.

Mivel jár a szálbehúzás?

A szálak behelyezése nem igényel altatást, komolyabb előkészületet, csupán helyi érzéstelenítést, mely minimális kellemetlenséggel jár. A beavatkozás időtartama nagyban függ a behelyezett szálak mennyiségétől és az alkalmazott kiegészítő kezelésektől (hyaluronsavas feltöltés, botox). A beavatkozást követően a kezelt területen legrosszabb esetben duzzanat, esetleg kék foltok keletkezhetnek, melyeket érdemes jegelni, hűteni, ám ezek 1-2 nap után legtöbbször sminkkel elrejthetőek. Az első héten fizikai kímélet, sport, mozgás, rágós ételek kerülése, hanyattfekvés javasolt, de a mindennapi szokásos tevékenységhez a behelyezést követően szinte azonnal vissza lehet térni.

Kinek ajánlható a szálkontúros technika?

  • akinek a bőre enyhén megereszkedett, és nincs nagymértékű bőrfeleslege,
  • aki szeretné elkerülni az altatással járó arcműtétet, a hegeket
  • aki szeretné elkerülni a műtéttel járó hosszasabb lábadozási, gyógyulási időt

Milyen eredményekre számíthat egy szálbehúzást követően?

  • határozottabb arckontúrok, feszesebb bőr
  • üdébb, fiatalosabb megjelenés
  • kevesebb és kevésbé mély, szigorú ránc az arcon

A szálbehúzásos technikával az arcplasztikai műtétek jelentős része megelőzhető, vagy a műtét szükségessége időben jelentősen kitolható. Ám nem győzöm hangsúlyozni, hogy bár a szálbehúzás, megfelelő esetben nagyon jó beavatkozás, de ennek eldöntéséhez minden esetben szükséges a plasztikai sebész szakértelme!

Az arc fiatalításáról szóló cikksorozatom záró részében a műtéti eljárás során végzett arcplasztikával kapcsolatosan felmerülő kérdésekre fogok válaszolni. Remélem, továbbra is számíthatok figyelmükre.

Amennyiben kérdésük lenne, vagy érdekelné Önöket a szálbehúzásos arcfiatalítás lehetőségeinek bármelyike, kérem, keressenek az elérhetőségeimen.

2017. augusztus 31.dr. Viczián CsabaCímkék: , , , ,

Warning: Undefined array key 0 in /home/viczianp/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924