blog-img

Felső szemhéjplasztika – a leggyakoribb szemkörnyéki beavatkozás

Gyakran keresnek meg ezzel a kérdéssel: „Tudna segíteni? A tekintetemmel, szemhéjammal van gondom. Bár pihenek, mégis mindig fáradtnak, szomorúnak tűnök. A régebbi fotóimat nézve sokkal fiatalosabb volt a megjelenésem, holott csak a szemem környékén van változás, mintha nagyobb lett volna a szemem.”

A hölgyek gyakran azt is hozzáteszik, hogy a sminkeléskor is nehézségeik vannak, nem tudják szépen kisminkelni magukat, mert a festék szinte azonnal felragad a szemhéjukra.

Ennek oka, hogy az idő múlásával, illetve a gravitáció miatt a bőr elveszíti rugalmasságát, a kötőszövetek, izmok fiatalkorban jellemzően feszes állapota lazul, a szem körüli zsír kitüremkedik, így a szem és környékének megjelenése alapvetően megváltozik. A felső szemhéj lejjebb ereszkedik, a pillasorra lóg, és a régebben nyitott tekintet zártabbá válik. Ettől fáradt benyomást kelt a megjelenés függetlenül attól, mennyit is pihen az ember. Emellett – az idő múlásától függetlenül – genetikai, alkati okok is közrejátszhatnak abban, hogy a felső szemhéj jobban lóg.

De mi is az a felső szemhéjplasztika?

A felső szemhéjplasztika célja, hogy a felső szemhéj környékéről a felesleges bőrt és zsírt eltávolítva, a meglazult izmokat feszesítve (az eredeti funkciók megtartásával) megszüntesse a felső szemhéj lógását. Ezáltal nyitottabbá válik a tekintet, fiatalosabbá, frissebbé a megjelenés. Bár a szemhéj megereszkedése elsősorban a hölgyeket zavarja, a férfiak körében sem ritka, hogy korrekciós műtétre szánják el magukat. Nem véletlen, hogy ez manapság az egyik leggyakoribb szem környékét érintő beavatkozás.

Miért fontos a megfelelő vizsgálat, hozzáértő szakember választása?

A felső szemhéj megereszkedése mögött néha nem csak a szemhéj, hanem a szemöldök megereszkedése is állhat. Ritkán ugyan, de a szemöldök megemelése már elegendő ahhoz, hogy visszaadjuk a fiatalos megjelenést, és az is előfordulhat, hogy a szemöldök emelését a felső szemhéj plasztikájával kombinálva érhetjük el a legjobb eredményt. A felső szemhéjat és a szemöldök, halánték területét minden esetben egy egységként kell kezelni, emiatt fontos a megfelelő előkészítő konzultáció, a megfelelő helyzetfelmérés. Érdemes tudni, hogy a szarkalábak, mosolyráncok megszüntetésére a szemhéjplasztika nem a megfelelő beavatkozás, erre egyéb kezelések alkalmasak (feltöltés, botox), ám ezeket lehet kombinálni is a műtéttel.

Mit kell tudni a beavatkozásról?

A szemhéjplasztika műtét, mely általában kevesebb, mint 1 órát vesz igénybe, legtöbbször helyi érzéstelenítésben történik, de kérésre, vagy kombinált beavatkozás esetén altatásban is végezhető.A műtét során a felső szemhéj áthajlásában, az ott található természetes redőben ejtünk egy metszést és azon keresztül végezzük el a szükséges műveleteket. A metszés a szemhéj teljes hosszát érinti, a szem külső szélén egy mosolyráncban végződik. A tovafutó (nem csomózott) varratot a beavatkozást követően 1 hét múlva varratszedéskor egyetlen mozdulattal távolítjuk el, és a heg, mely eleinte pirosas, gyorsan elhalványul, és később – köszönhetően a redőben való elhelyezésnek – szinte láthatatlanná válik.

Mire számítsak a szemhéjplasztika után?

A műtétet követően monokli, szem környéki kékfolt előfordul, javasolt az érintett területet jegelése. A pihenés, legalább az első pár napban erősen ajánlott, és ilyenkor fokozottan kerülendő minden olyan tevékenység (hajlás, fej lógatásával járó mozdulat, erőlködés) mely az arc területén vérbőséget okoz. A vágás mentén az első 1-2 napban égő érzés jelentkezhet,  mely fájdalomcsillapítóval viselhető.  A teljes gyógyulás 4-6 hét, 10 nap-14 nap – kis sminkkel – már társaságképes a megjelenés.

A gyógyulást követően a hatás természetes. Nem változtatja meg az arcot, de a tekintet nyitottabbá, fiatalosabbá válik. Számítani lehet a dicsérő megjegyzésekre, mivel a beavatkozás pozitív eredménye – a frissebb, fiatalosabb megjelenés – mindenki számára azonnal észrevehető, bár legtöbben nem fogják eltalálni a valódi okot!

Ha kérdése lenne, vagy érdeklődne a beavatkozás iránt, várom jelentkezését egy személyes konzultációra itt.

2017. április 19.dr. Viczián CsabaCímkék: , , , , ,

Warning: Undefined array key 0 in /home/viczianp/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924