blog-img

Hegkezelés plasztikai műtét után

Sokan gondolják, hogy a plasztikai sebészet heg nélkül dolgozik, vagy teljesen képes eltüntetni őket.

Ez sajnos nem így van, csodák nincsenek. Igyekszünk rejtett helyre tenni a műtéti vágásokat, de ezek eltűnni sosem fognak. Megfelelő műtéti technikával, hegkezelő anyagokkal és a heggyógyulás folyamatának mélyebb ismeretével elérhetünk halvány, nem zavaró hegeket. A páciensek megfelelő hozzáállással maguk is jelentősen hozzájárulhatnak a bőr gyógyulási folyamatához, így ahhoz, hogy műtéti hegük később elfogadható kinézetű, vállalható nyoma legyen a beavatkozásnak.

A műtéti hegek általános jellemzője, hogy kezdetben élénkpirosak, jobban láthatóak, majd rózsaszínné válnak, végül elfehérednek. Ez az érési folyamat testtájtól függően akár egy évig is eltarthat. Optimális esetben ezután a hegek vékonyak, és szinte észrevehetetlenek.

hegkezelésHasplasztika heg műtét után 4 héttel, 6 hónappal, 2 évvel

Amennyiben a gyógyulás folyamán bármilyen zavar (fertőzés, helytelen hegirány, hajlam) lép fel, a hegek megjelenése sajnos megváltozhat: a kiszélesedhet, kiemelkedhet, élénk színe megmaradhat, vagy akár még fájdalmassá is válhat. Ilyen esetekben lehet helyi kezelést alkalmazni (szteroid injekciók, szilikon lap, kompressziós terápia, hegkezelő készítmények), illetve műtéti megoldást választani.

KeloidKeloidos heg karon

Mit lehet tenni a szebb hegesedés érdekében?

Érdemes betartani a heg kezelésére, ápolására kapott orvosi utasításokat:

  • ne áztassa a sebet
  • hagyja szellőzni – friss sebre ne kenjen semmit, csak azt, amit az orvosa javasolt
  • tartsa be a műtét utáni javasolt korlátozásokat (pihenésre, emelésre vonatkozóan), mivel a friss hegek mentén a bőr hirtelen vagy nagymértékű feszülése nem várt negatív következményekkel járhat.
  • ne napoztassa a heget, mert az megvastagodhat, elszíneződhet – a direkt napfény (szolárium is) rontja a hegek gyógyulási folyamatát;
  • kérdezzen rá, milyen speciális hegkezelő anyagot érdemes használnia.

Hegkezelő krémek esetében érdemes megkérdezni a plasztikai sebészt, mit javasol. Én gyakran javaslok pácienseimnek olyan szilikon alapú hegkezelőt (pl. ScarHeal krémek, tapaszok) melyeknek különlegessége, hogy a szilikon gél, illetve hegkezelő krémek a szilikonon kívül több kiváló minőségű aktív hatóanyagot is tartalmaznak, így segítik a heg szép és esztétikus gyógyulását, a környező bőrhöz való illeszkedését.

Miért pont szilikon? A hegre felvitt szilikon film alatt ideális mikrokörnyezet (bőrnedvesség és oxigén ellátottság) alakul ki, melynek hatására a hegek gyorsabban változnak. A szilikon tapasz egyéb jótékony hatása mellett fizikailag is védelmet biztosít a hegnek, mivel így nincsen közvetlen kontaktus a ruházattal: a friss heget nem dörzsöli ki a fehérnemű, melltartó sem, így a tapasz kényelmesebbé is teszi a gyógyulás időszakát.

Mikortól használható a tapasz vagy a krém? A hegek kezelését csak a varratok eltávolítása és a pörkök leesése után érdemes elkezdeni. Ezeket legalább 3 hónapig kell használni az optimális hatás eléréshez.

Régebbi hegek esetén is léteznek technikák, melyekkel halványítani vagy műtéttel akár javítani is lehet.  A megfelelő kezelés kiválasztásához minden esetben személyes konzultáció szükséges, hogy a kiválasztott módszer teljesen egyénre/hegre szabott legyen és a legjobb eredményt adja.

Így a műtét után nem csak az új forma lesz vonzó, de a látvánnyal is elégedett lehet mindenki.

Időpontkérés konzultációra >>

2016. december 06.Dr. Viczián CsabaCímkék: , ,