blog-img

Hogyan készüljek fel egy plasztikai műtétre?

A plasztikai sebészeti beavatkozás előtt rengeteg kérdés merül fel a műtétet megelőző előkészületekkel kapcsolatosan. Ezekről a konzultáción mindig részletesen beszélünk, de sosem árt ismételni.

Sok kérdést kapok a pácienseimtől, hogy mit szabad, mit kell a beavatkozás előtt csinálni. Hogyan készüljenek? Mit mikorra időzítsenek? Kezdjenek-e szedni valamit, esetleg éppen most kéne abbahagyni valamit?

A legfontosabb, hogy meglegyen a szilárd elhatározás a beavatkozással kapcsolatosan. Minden felkészülés alapja a komoly döntés. A műtétet akarjuk magunk miatt, a magunk elhatározásából. Amíg kérdés van, tegyük fel. Amíg van bizonytalanság, kérdezzenek! Az eltökélt szándék segít a felkészülési időszakot is komolyan venni!

Általánosságban elmondhatom, hogy a második legfontosabb dolog, a műtét napján, a megfelelő egészségi állapot. Műtétet csak egészséges páciensen végzünk, nátha, hurutos állapot, megfázás, esetleg láz esetén a beavatkozást későbbi időpontra kell halasztani. Ezt elkerülendő érdemes a műtét előtt kiemelten ügyelni a jó egészégi állapot megtartására. Hölgyeknél érdemes még az időpont kiválasztásánál figyelembe venni a menzesz ütemét – ha megoldható, a beavatkozás vérzésmentes periódusban legyen, de a menzesz megléte nem kizáró ok!

Akkor pontosan mit is javasolt tenni műtét előtt?

 • a tudatos döntést és az időpont rögzítését követően a dohányzást érdemes minél inkább lecsökkenteni, legjobb lenne a felkészüléstől a felépülésig teljesen elhagyni!
 • műtét előtt 1 héttel érdemes elkezdeni egy 1 000 mg-os C-vitamin vagy multivitamin-kúrát
 • 1 héttel a beavatkozás előtt javasolt elhagyni az E- vitamin, illetve acetil-szalicil tartalmú gyógyszereket (pl. Aspirin).
 • műtét előtti napon alkohol fogyasztása már nem ajánlott!
 • műtét előtt már a fájdalomcsillapító, vagy más, recept nélkül kapható gyógyszer bevételét is kerülni kell. Amennyiben ez utóbbira mégis szükség volt, mindenképpen el kell mondani a műtétre való bejelentkezéskor, amikor az altatóorvos kikérdezi!
 • amennyiben az arcplasztikára, vagy egyéb az arcát érintő műtétre készül, érdemes a hajfestést, fodrászt a műtét előtti hétig megejteni, mert a beavatkozás után teljes gyógyulásig a hajas fejbőrt érintő kezelések kerülendőek.

Mit szerezzek be műtét előtt?

 • otthoni sebellátás: érdemes az otthoni ellátáshoz szükséges sebkötözőket, kényelmi felszereléseket (hűtéshez szükséges zselé, fertőtlenítő, sebkezelő krém, esetleg kötszer) beszerezni még a beavatkozás előtt, hogy ne frissen műtötten kelljen ezek után járnia
 • vitaminok és fájdalomcsillapító: aműtét után a C-vitamin szedése továbbra is ajánlott, illetve a fájdalom csökkentésére normál, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is hasznosak lehetnek.

Mit pakoljak be az egynapos műtétre?

 • éjszakára elegendő egy kényelmes hálóruha, ami optimálisan, főleg mell- és arcplasztika esetén elől gombolós felsővel rendelkezik, hogy ne kelljen a kezeket emelni, a műtéti területet nagyon mozgatni, érinteni.
 • benntartózkodásra: papucs, kis tisztasági csomag – fogkefe, fogkrém, nedves törlőkendő
 • hazatérésre érdemes szintén egyszerűen felvehető, kényelmes, bővebb ruhákat bekészíteni és kerülni a fűzős cipőket, mivel sokszor hajolni sem kellemes, nemhogy cipőfűzőt kötni.
 • amennyiben van rá személyes igény, kulacsot (szívószálasat) érdemes hozni
 • ne felejtse otthon a telefontöltőjét – bár minden esetben felkészültek vagyunk, nem biztos, hogy minden telefontípushoz tudunk töltőt biztosítani!

És mit ne pakoljak?

Tapasztalatom szerint feleslegek az alábbiak:

 • könyv, magazin – az a tapasztalatom, hogy az altatás után nincs nagyon olvasni kedve a beavatkozáson átesett pacienseimnek.
 • sminkkészlet, törülköző, tusfürdő: a műtétet követően általában 1 hétig az érintett területet nem érheti víz. A műtét előtt a klinikán fertőtlenítő tusolás történik, melyhez minden hozzávalót a klinika biztosít.
 • fájdalomcsillapító, víz, nasi, gyümölcs – a benntartózkodás alatt teljes körű ellátást kapnak, mind a szükséges gyógyszereket, mind az ételek, italokat illetően. Kérjük is, hogy csak azt fogyasszák és csak akkor, amit és amikor az ápoló személyzet nekik engedélyez!

Remélem, a fenti néhány tanács hasznos segítséget nyújt majd a zökkenőmentes felkészüléshez. Amennyiben mégis bizonytalan, és lenne még kérdése, írjon nekem az info@viczianplasztika.hu címre vagy hívjon a 20-349-4214-es számon, örömmel állok rendelkezésére.


Warning: Undefined array key 0 in /home/viczianp/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924