blog-img

Műtét előtt jó tudni…

Sok kérdést kapok a pácienseimtől, hogy mit szabad, mit kell a beavatkozás előtt csinálni. Hogyan készüljenek? Mit szedjenek, és miről mondjanak le?

Természetes, hogy ilyenkor nagy az izgalom, hiszen rengeteg kérdés merülhet fel az előkészületekkel, altatással, ébredéssel és az utógondozással kapcsolatosan. Ezekről a konzultáción is részletesen beszélünk, de nem árt ismételni.

Általánosságban elmondhatom, hogy a legfontosabb – azon túl, hogy meglegyen a szilárd elhatározás a beavatkozással kapcsolatosan – a megfelelő egészségi állapot. Plasztikai műtétet csak egészséges páciensen végzünk, láz, megfázás, erősen náthás vagy hurutos állapot esetén a beavatkozást későbbre kell halasztani. Hogy ezt elkerüljük, érdemes a műtét előtt fokozottan figyelni a jó egészségi állapot megtartására. Hölgyeknél érdemes még az időpont kiválasztásánál figyelembe venni a menzesz ütemét – ha megoldható, a beavatkozás vérzésmentes periódusban legyen.

És hogyan készüljenek?

1 héttel a beavatkozás előtt javasolni szoktam 1 000 mg-os C-vitamin vagy multivitamin szedésének elkezdését, E- vitamin, illetve acetil-szalicil tartalmú gyógyszerek (pl. Aspirin) elhagyását. A dohányzást is érdemes minél inkább lecsökkenteni. A beavatkozás minden esetben egy nem szokványos esemény – a szervezet számára is – ezért érdemes ezeket betartani, hogy a gyógyulási folyamat minél kedvezőbb alapokról indulhasson. Műtét előtti napon alkohol fogyasztása már nem ajánlott, fájdalomcsillapító, vagy más, recept nélkül kapható gyógyszer bevételét is kerülni kell. Amennyiben ez utóbbira mégis szükség volt, mindenképpen el kell mondani az előkészítés során, hogy az altatóorvos teljes körűen fel tudjon készülni mindenre.

A műtét után viselendő kompressziós ruházat (melltartó, haskötő, szorítóruha) illetve a seb megfelelő fedéséhez szükséges kötöző anyagok minden esetben az ellátás részét képezik. Ugyanakkor érdemes előre érdeklődni, mivel kell esetleg előre készülni (hűtéshez szükséges zselé, fertőtlenítő, sebkezelő krém, esetleg kötszer), hogy ne frissen műtötten kelljen ezeket beszerezni. A kompressziós ruházatból is megfontolandó egy második darab beszerzése – gondoljunk csak arra, hogy a legtöbb speciális ruhát zsírszívás, mellplasztika, hasplasztika esetén 4-6 hétig folyamatosan kell hordani. A beavatkozást követően C-vitamin szedése továbbra is ajánlott, illetve a fájdalom csökkentésére normál, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is hasznosak lehetnek az első napokban.

Pakolni pedig – főleg az egyetlen bent töltött éjszakát igénylő beavatkozások során – elegendő egy kényelmes hálóruha (mell- és arcplasztika esetén lehetőleg nem bebújós, hanem elől gombolós felsővel), papucs, kis tisztasági csomag – fogkefe, fogkrém, nedves törlőkendő. Bár sokan hoznak könyvet, magazint, az a tapasztalatom, hogy az altatás után inkább pihenni, semmint olvasni van kedve az embernek. Hazatérésre pedig érdemes szintén egyszerűen felvehető, kényelmes, bővebb ruhákat bekészíteni és kerülni a fűzős cipőket, mivel sokszor hajolni sem kellemes.

Remélem, a fenti néhány tanács hasznos segítséget nyújt majd a zökkenőmentes felkészüléshez.

2016. szeptember 26.Dr. Viczián CsabaCímkék:

Warning: Undefined array key 0 in /home/viczianp/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924