blog-img

Nyakplasztika – a nyak területének sebészeti formálási lehetőségei

A nyaki régiót érintő plasztikai beavatkozás anélkül, hogy az arc területét érintenék, látványos különbséget eredményezhet a nyakon, valamint az áll körüli területen: évekkel fiatalabbnak tűnő arc, és sokszor súlyvesztés, fogyás benyomását is keltő vonzóbb összkép.

A nyaki régió feszesebbé, kontúrosabbá tétele egyre gyakoribb esztétikai elvárás manapság, ám a plasztikai sebészeti beavatkozás mellett számos kozmetikai kezelés is rendelkezésére áll az érdeklődőknek. Tartós és jelentős változást viszont elsősorban a plasztikai sebészeti beavatkozások biztosítanak. A nyak sebészeti formálása határozottabb, simább kontúrokat és finomabb megjelenést adhat a nyaki régiónak, beleértve az áll és az az alatti területet is. A sebészeti beavatkozással lehetőség van a „pulykanyak” megszüntetésére, a toka csökkentésére, az áll kontúrjának javítására, a nyaki bőr feszesebbé tételére.

Mikor érdemes plasztikai sebészeti beavatkozásban gondolkodni?

Az áll alatti teltség, a toka méretének csökkentésében a zsírszívás alternatívájaként kifejlesztett új, kizárólag injekciós kezelésekből álló Belkyra nagyon hasznosnak bizonyult, jó eredményeket lehet vele elérni megfelelő esetekben.

Azonban vannak helyzetek, eltérések, pl. ha a nyak területén bőr lazaság, felesleg is van, a nyakon függőleges húrok láthatóak vagy a nyak nagyon telt, amikor az injekciós zsírbontás nem elegendő. Ilyenkor valamilyen műtéti megoldásra lehet szükség. Az alábbi ábra segítségével mindenki maga is meg tudja ítélni, adottságai alapján melyik csoportba sorolható.

A nyak területe ráadásul összefügg az állal is. Kisebb, fejletlen áll esetében az áll formálására, implantátum beültetésre is szükség lehet, hiszen az összképet a két terület együttes változása alakítja. Ilyenkor az alábbi, egymástól különböző műtéti eljárások közül választhat a területen jártas plasztikai sebész:

  • zsírszívás
  • nyakplasztika
  • nyak- és arcplasztika
  • illetve a fentiek kombinációi

Mikor melyik beavatkozás a legcélravezetőbb?

Mivel a lehetőségek megítélése mindig a személyes adottságoktól függ, ezért javasolt az előzetes, személyes konzultáció a célok meghatározása, majd annak megfelelően a legjobb eredményt biztosító beavatkozás kiválasztására.

Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy elegendő a zsírszívás akkor, ha a feszesebb bőr alatt egyértelműen körülhatárolt területen van a zsírfelesleg, és minimális a bőr lazasága. A zsírszívás utána a bőr képes valamennyire visszahúzódni természetes rugalmassága révén, erre azonban csak a jó állapotú, alapesetben is megfelelően feszes bőr képes. A zsírszívás pár apró, rejtett bemetszéssel jár, hasonlóan bármely más testtájon történő zsírszíváshoz. Ezt helyi érzéstelenítésben vagy altatásban is végezhetjük.

Amikor már bőrfelesleg és függőleges húrok is megjelennek az áll alatti területen és a nyak területén, a zsírszívás már nem ad megfelelő eredményt, ilyenkor válik javasolttá a nyakplasztika. A beavatkozás során általában az áll alatti redőben rejtjük el a heget, innen el lehet végezni a teljes műtétet.

Nagyobb mértékű bőrfelesleg, nagyobb fogyás után kialakuló „pulykanyak” esetén az arcplasztikához hasonlóan a fül körül ejtett, rejtett metszésre is szükség van, mivel a felesleges bőr eltávolítása a fül felőli részből történik. Arcplasztikával akkor érdemes kombinálni a nyakplasztikát, ha a kívánt változások érintik az orca területeit is. Szükség esetén állimplantátum is behelyezhető a műtét során, ám ilyenkor sincs több bemetszés, mint az előzőleg leírtakban.

Mire számítsak a nyakplasztika esetén?

A nyakplasztika, illetve annak más módszerekkel kombinált beavatkozásai általában altatásos műtétek, melyek után 1 éjszakás kórházi tartózkodással kell számolni. A műtét után kompressziós maszk viselése javasolt 1-2 hétig. Duzzanat, kék foltok előfordulnak, ezek nagy része 2 hét alatt felszívódik. Hegek legtöbbször csak az áll alatti redőben találhatóak, gyorsan és szinte nyomtalanul gyógyulnak, később sem hivalkodó, feltűnő a heg jelenléte.

Ha kérdése lenne, vagy érdeklődne a beavatkozás iránt, várom jelentkezését egy személyes konzultációra itt.

2017. május 12.dr. Viczián CsabaCímkék: , , , , , ,

Warning: Undefined array key 0 in /home/viczianp/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924