Botox

Az arc területén a kor előrehaladtával fokozatosan ráncok alakulhatnak ki. Ha még időben sikerül beavatkoznunk, megelőzhetjük, vagy késleltethetjük az öregedést, illetve a mélyebb ráncok, nagyobb változások kialakulását.
Az arcon kétféle ráncot különböztethetünk meg: dinamikus és statikus ráncokat. A dinamikus ráncok a mimikai izmok működése kapcsán jönnek létre, elsősorban a két szemöldök közötti területen (mérges ráncok), a homlokon, illetve a szemek körül is (szarkalábak). Ezeknek a kezelésére ideális készítmény a botox.

botox02

Tudta-e?

A tudósok 1950-ben fedezték fel, hogy a botulinum toxin csökkenti az izomspazmust (fokozott izom-összehúzódást),  további kutatások pedig azt igazolták, hogy a botox a kancsalság kezelésében is hatásos. Napjainkban a botox a leggyakrabban alkalmazott műtét nélküli szépészeti beavatkozás a világon. Csak az USA-ban évi több mint 6 millió botoxkezelés történik, és ez a szám ma is folyamatosan nő. Így kijelenthetjük, hogy széles körű ismerete és tapasztalata van már a tudománynak a botox kezelés hatásáról, pro és kontra.

Mi is a botox?

A botulinum toxin egy baktérium által termelt idegméreg, mely a megfelelő területre beadva az ott levő izmok működését gátolja, hatására az izomzat működése bénul. Ezt a mérget mesterségesen előállítva, kis adagban alkalmazva, általunk kiválasztott izmok működését tudjuk egy időre felfüggeszteni. Természetesen nagyon kis mennyiséget használunk, amelynek a szervezetre semmilyen káros hatása nincsen, csak a beadás helyén hat.

Mint minden kezelésnél, itt is a természetesség cél, azaz bizonyos mozgások, kis ráncok megmaradhatnak, de a zavaró nagyobb ráncok jelentős része eltűnik. Amennyiben a ráncok, főleg a két szemöldök közötti „haragos ráncok” nagyon mélyek, hylauronsavas ráncfeltöltéssel az eredmény még javítható. A botox kezelés nem kizárólag a mimikai, dinamikus ráncok javítására alkalmas; az arc kezelésével a szemöldök oldalsó része, vagy akár az ajak sarka is megemelhető.

Botox izzadásra?

Vannak olyan paciensek, akiknek a fokozott verejtékezés okoz komoly panaszokat. A kéz, a hónalj verejtékezése gyakran a mindennapi életet is megnehezíti. Ilyen esetekben a verejtékmirigyek működését tartósan ki lehet kapcsolni altatásos, nagy sebészeti beavatkozás kapcsán. Alternatívaként a botox kezelés megbénítja a verejtékmirigyekben levő izmokat, így a verejtékezés jelentősen csökken. Megfelelő esetben a migrénes fejfájás is javulhat a kezelés után.

Mire számítsak a beavatkozással kapcsolatosan?

Mivel a kezelés nem igényel előkészítést és mindössze pár percet vesz igénybe, a pácienseknek nem szükséges hosszú órákat eltölteni a rendelőben. Minimális kellemetlenséggel jár, helyi érzéstelenítést nem igényel.
A beavatkozás félig ülő helyzetben, a bőr fertőtlenítése után egy vékony tű segítségével történik. Enyhe bőrpír, duzzanat a kezelést követően előfordulhat.

A botox kezelés végeredménye: az arc pihentebb, a tekintet üdébb lesz, az arcvonások kisimulnak.

Mire figyeljünk a botox kezelés után?

A botox kezelés után a kezelt területet nem szabad masszírozni, dörzsölgetni, 48 órán belül kozmetikai kezelésnek alávetni. Pár napig kerüljük a sportot, szoláriumot és szaunát. Púder, alapozó közvetlenül az injekció után már használható.

Kinek nem javasolt a botoxkezelés?

    A botox kezelés nem ajánlott abban az esetben,
  • ha akut betegségben szenved;
  • ha nem töltötte be a 18. életévét,
  • terhesség, szoptatás esetén
  • izomgyengeséggel járó betegség esetén

Gyakori Kérdések

Fájdalmas a kezelés?
A botox injekció beadása nagyon vékony tűvel történik. Kicsi szúrásokat lehet érezni. A szúrások helyén kb. fél óráig apró piros pötty észlelhető, utána nyomtalan. Nagyon ritkán kis kék folt kialakulhat.

A hatás azonnal kialakul?
Nem, általában 1 hét kell a teljes hatás kialakulásáig.

Meddig tart a botox hatása?
Dinamikus ráncok eltüntetésekor a botox hatása a kezelt területen általában 4-6 hónapig is tart, de lehetnek egyéni eltérések is. Bizonyos fejfájások, hónalji, tenyéri fokozott izzadás kezelése esetén a botox hatása kb. 1 év is lehet. Bár a botox kezelés hatása idővel elmúlik, a kezelés biztonságosan megismételhető.

A botox kezelés megszünteti a fejfájást?
Igen, vannak olyan fejfájások, melyekre jó hatással lehet, akár teljesen meg is szűnik. Minden fejfájásra azonban sajnos nem jó.

Ki adhat be botox injekciót?
A botox kezelést csak szakember, orvos végezheti.

Lehetnek mellékhatások?
Elvileg minden kezelésnek lehet. Olyan szakemberhez, elsősorban plasztikai sebészhez kell fordulni, aki pontosan tudja, hogy mit és hogyan lehet kezelni, hova kell adni.