Hasplasztika

Terhesség, szülés, nagymértékű fogyás után nagyon gyakran alakulnak ki a has, leginkább az alhas elváltozásai, melyek érintik a bőrt, a bőr alatti zsírszövetet, és a hasfalat is.
A bőrön terhességi csíkok, striák keletkeznek, az alhasi zsírszövet mennyisége, vastagsága növekszik, míg a hasfal izomzata is lazábbá válik, az egyenes hasizmok eltávolodnak egymástól. Ezek az eltérések speciális krémek és kezelések ellenére, kitartó torna, diéta hatására sem múlnak el, és csak kisebb változásokat lehet így elérni.

Nagyobb megereszkedés, kötényhas esetén nem ritkák a nehezen kezelhető, nehezen gyógyuló gombás bőrgyulladások sem az egymásra hajló redőkben, bőrfelületeknél.

hasplasztika

Mit lehet ilyenkor tenni?

A fenti elváltozások korrekciójára alkalmas műtét a hasplasztika. A cél a has, alhas alakjának helyreállítása, a hasfal megfeszítése, szükség esetén az eltávolodott hasizmok rekonstrukciójával.
Ez az egyetlen módszer, mellyel a has falán lévő terhességi csíkok, striák is véglegesen eltüntethetőek, amennyiben azok az eltávolítandó területre esnek.

Mire számítsak a beavatkozással kapcsolatosan?

A műtét során a 2 csípőlapát közötti vágást követően a köldök alatt levő terület bőre, az alatta levő zsírszövettel eltávolításra kerül. Gyakran a köldök is érintett a beavatkozásban, áthelyezésre kerül, akár új köldök kialakításával. Amennyiben szükséges, az eltávolodott hasizmokat összevarrva a hasizmok a régi helyükre kerülnek. Igény esetén a beavatkozást zsírszívással is lehet kombinálni a szebb eredmény érdekében.
A heget úgy tervezzük, hogy a viselt fehérnemű, fürdőruha eltakarja.
A műtét altatásban történik, általában 1-2 napos kórházi tartózkodást igényel. Utána haskötő viselése és fizikai kímélet javasolt 4 hétig. A varratokat 2 hetes korban lehet eltávolítani.

Jó tudni!
A hasplasztika más műtétekkel együttesen is elvégezhető. Hasfali, vagy lágyéksérv műtétjével, illetve akár nőgyógyászati hasi beavatkozásokkal is összeköthető.


Gyakori Kérdések

Meddig kell viselnem a haskötőt?
Az első héten folyamatosan, majd 3-6 hétig 24 órában, de tisztálkodáshoz már le lehet kis időre venni.

Műtét után mikor mehetek először szoláriumba/napra?
Sebgyógyulás után – kb. 6 hetes kortól – lehet, azonban a heget kb. 1 éves korig sem erős napfénynek, sem szoláriumnak nem szabad kitenni.

Szülhetek-e hasplasztika után?
A műtétet érdemes szülések utánra tervezni, de későbbi terhesség, szülés lehetséges. Utána viszont kisebb megereszkedés ismételten kialakulhat.

Hízás-fogyás kapcsán változik-e a majd a hasam?
Nagyobb testsúlyingadozás esetén a hason megereszkedés ismét kialakulhat, de ez nem lesz olyan mértékű, mint korábban.

Szép lesz-e a hegem?
Nem biztos, mivel a sebgyógyulás részben a műtéttől, részben egyéni hajlamtól függ. “Láthatatlan” heget ígérni nem lehet. Ugyanakkor a műtét utáni hegkezelés (szilikonos krémek, tapaszok alkalmazása) sokat segíthet a megfelelő heg kialakulásában.

Hordhatok-e később 2 részes fürdőruhát?
Igen! A heget még egy kétrészes fürdőruha is eltakarja, csak a köldök körüli kis heg látszik ki, de idővel legtöbbször az sem észrevehető.

Mikortól vezethetek autót?
A műtét utáni első 2 hétben az autóvezetés nem javasolt.

Mikortól emelhetek, emelhetem fel a gyerekemet?
Normál hasplasztika esetén 4 hét után, izomrekonstrukcióval kombinált műtét esetén 6 hét után.


Warning: Undefined array key 0 in /home/viczianp/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/viczianp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309