blog-img

Arcformálás a plasztikai sebészetben – 6. rész – Az arcplasztika műtéti eljárásairól

Amikor a szövetek megereszkedése nagyobb fokú annál, hogy egyéb, kisebb korrekcióval megfelelő eredményt tudjunk elérni, már más típusú beavatkozásra, műtéti eljárásban végzett arcplasztikára lehet szükség. Az arcplasztika gyűjtő fogalom: többféle beavatkozást is takarhat. Az arcformálásról szóló cikksorozatom záró részében ezeket az eljárásokat szeretném ismertetni, és rávilágítani a különböző műtétek részleteire, alkalmazási lehetőségeire.

Az idő múlásával kialakulhat az a helyzet, mikor a korábbiakban ismertetett, arcon elvégezhető kisebb, műtét nélküli beavatkozások nem elegendőek a kívánt eredmény eléréséhez. Ezek általában akkor szükségesek, mikor a szövetek megereszkedése nagyobb fokú annál, hogy egyéb, kisebb korrekcióval (feltöltés, szálbehúzás) megfelelő eredményt tudjunk elérni. Ilyenkor más típusú beavatkozásra, műtéti eljárásban végzett arcplasztikára lehet szükség.

Mi is az az arcplasztika?

Arcplasztikának nevezünk minden olyan beavatkozást, mely az arc területét részben, vagy egészben érintő sebészeti eljárás. Arcplasztika alatt érthetünk csupán az arc felső, vagy alsó részét érintő műtétet, illetve komolyabb beavatkozás esetén akár a nyak- és az arc együttes plasztikáját is.

Lehet kizárólag az arc felső részét (homlok, halánték, arcközép) megemelő endoszkópos beavatkozás, de ide tartozik a kisebb megereszkedést korrigáló, rövidebb metszéssel járó mini arcplasztika, vagyis a MACS (Minimal Access Cranial Suspension), és a nagy, nyaki területet is érintő kombinált arc- és nyakplasztika műtét. Nézzük pontosan, melyik beavatkozás mit takar és mikor érdemes alkalmazni?

Az endoszkópos eljárás esetén a hajas fejbőrön ejtett 4 kisebb bemetszésen keresztül endoszkóp segítségével végezzük el a beavatkozást. Ezzel az eljárással csak az arc felső részét – homlok, halánték, szemöldök, arcközép – lehet megemelni, az alsó rész megereszkedésére nem ad megoldást. Önmagában elég ritkán alkalmazott technika.

A mini, vagy MACS arcplasztika során a fül előtti rövidebb metszésből kiindulva dolgozik a sebész és emeli meg az arc érintett területeit speciális belső varratokkal, valamint távolítja el a feszesítés után feleslegesnek ítélt bőrt. Ez a technika azoknak ajánlott, akiknek az arc alsó részén és a nyakon a bőre enyhén ereszkedett csak meg, de még nem lóg.

A nyak plasztikája során a nyaki terület tónusának javítása, a nyak bőrének feszesítése, az állkontúr újbóli kialakítása, a toka kezelése a cél. Ezt a nyak megereszkedett izmainak helyreállításával, feszesítésével, a bőr alatti zsírfelesleg eltávolításával érhetjük el. Nyakplasztika esetén az állcsúcs alsó felén és bizonyos esetekben a fül előtt is szükséges bemetszést ejteni, hogy a nyaki területekhez is megfelelő módon oda lehessen férni.

Teljes arcplasztikára az arc alsó részének megereszkedése, mély barázdák, nyak, toka korrekciója esetén van szükség. Ez egy kombinát beavatkozás, mely az arc- és a nyakplasztikát foglalja magában, a teljesebb eredmény elérése érdekében.

Az arcplasztikai beavatkozás gyakran elvégezhető egyéb, arcot érintő kezelésekkel, feltöltéssel, akár szemhéjplasztikával is.

Melyik eljárás lesz jó az én esetemben?

Fontos szem előtt tartani, hogy az arcplasztikával nem megváltoztatni akarjuk az arcot, nem mást akarunk kialakítani, csak egy 5-10 évvel fiatalabb, harmonikus képet mutatni! Ezért is szoktam kérni a műtét előtt egy 10 évvel korábbi fényképet, melyen jól látszik, hogy mi a cél.

Annak elbírálása, hogy melyik műtéti eljárásra mikor lehet szükség, hozzáértő plasztikai sebész feladata. Kellő gyakorlat, szakmai felkészültség szükséges hozzá, a személyes konzultáció az egyéni adottságok felmérése miatt pedig elengedhetetlen a megalapozott műtéti terv elkészítéséhez. A beavatkozás előnyeit, gyógyulási idejét, lehetséges hátrányait előremindig pontosan egyeztetni kell.

Mivel a felsorolt beavatkozások eltérő eredményeket adnak, fontos a plasztikai sebésznek megítélnie és elmagyarázni a páciensnek, az ő esetében mire számíthat. Soha nem szabad olyat ígérni, amit nem tudunk betartani. Mint minden plasztikai sebészeti beavatkozás esetében, itt is a természetes eredmény, helyzet kialakítása, és semmiképpen nem a túlzott feszítés, átalakítás a cél.

Mire számítsak egy arcplasztika műtét során?

A beavatkozások altatásban történnek, utána 1 éjszakát szükséges a klinikán tölteni. A műtét után természetesen itt is bizonyos fájdalmak lehetnek, de inkább húzódó, feszülő érzést lehet tapasztani, mely fájdalomcsillapítóval viselhető. A műtétet követően szükség van egy kompressziós maszk viselésére. Ez közvetlenül a műtét után kerül fel, és az első héten nem szabad levenni. Ilyenkor még kisebb duzzanatok, kék foltok lehetnek a műtéti területen. A műtét utáni első ellenőrző vizsgálat előtt a maszk a fürdés, hajmosás idejére levehető, utána éjszakai viselése még javasolt. Általában szükséges 2 hét ahhoz, hogy sminkelve már társaságképes legyen a megjelenés. A végső eredmény a műtétet követően 4-6 hét után alakul ki.

Az arcplasztika – az arcot érintő legfajsúlyosabb beavatkozás – eredménye tartós, és az arc fiatalosabb megjelenése mindenki számára minőségi változást jelent.

Az arc formálásának lehetőségeit részletező cikksorozatom ezzel véget ért, köszönöm, hogy olvasták, követték. Remélem, hogy sikerült sok kérdésükre választ találni. Amennyiben mégis lenne további kérdésük, elérhetőségeimen keressenek bátran.