blog-img

Feltöltés saját zsírral, zsírátültetés, avagy az egyik legkeresettebb ambuláns beavatkozás

Egyre többen keresnek meg a zsírfeltöltéssel (helyesen saját zsírátültetéssel) kapcsolatosan. Alábbiakban a zsírátültetés témakörében felmerülő leggyakoribb kérdéseket foglaltam össze.

Mi is a zsírátültetés?

A feltöltés során az arcon az adott területen jelentkező, az idő múlásával egyre csökkenő zsírállományt pótoljuk, míg a melleknél  a tetszetősebb forma, az aszimmetria megszüntetése, esetleg a méret kismértékű növelése a cél.

Az arcon, testen jelentkező zsírhiányos területek feltöltésére sokáig csak „idegen”, mesterségesen előállított anyag állt rendelkezésre (pl. hyaluronsav), melyekkel nagyon jó eredményeket lehet elérni. Sajnos azonban ezek az eredmények nem tartósak, hatásuk csak időleges. A töltőanyagok bizonyos idő után felszívódnak, és a kezelést a vágyott külső érdekében újra és újra meg kell ismételni. Továbbá, vannak területek – ilyen többek között a mell is – melyek feltöltése az ún. fillerekkel nem is lehetséges a felhasználandó anyag mennyisége miatt.

Szerencsére az eltávolított zsírszövet felhasználása mára teljesen biztonságosan megoldható beavatkozássá vált. Ezt a beavatkozást a köznyelv zsírbeültetésnek nevezi, de valójában a saját zsír átültetéséről beszélhetünk.

Miért jó a zsírszövet?

Mert a saját zsír nem idegen anyag: saját szövetünk biztosan nem vált ki semmilyen ellenreakciót a szervezetből. A saját zsírszövet őssejteket, regeneratív sejteket, illetve speciális anyagokat is tartalmaz, melyek az átültetés helyén megújítják a környező szöveteket. Az átültetés során az érzékeny zsírsejtek egy része ugyan elpusztul, felszívódik,  de – testtájtól függően – a visszaültetett zsírszövet 30-60 % tartósan megmarad, azaz az új területen él, és ugyanúgy viselkedik, mint előtte. Azaz hízáskor térfogat növekedéssel, fogyáskor volumen csökkenéssel reagál. Így nem csak tartósabb, de sokkal természetesebb is a hatása.

Mely területeken alkalmazható a zsírátültetés?

Leggyakrabban az arc fiatalítására, formálására használjuk a saját zsír átültetést. Általában a szem alatti részre, járomcsonthoz, az ajak mellé, az orrot és az ajkakat összekötő hosszanti redőbe, valamint a szemöldök és a halánték környékére ültetünk át zsírt. Hatása a simább bőrfelület, kevésbé mély ráncok, redők, teltebb arc, üdébb kinézet.

Egyre gyakoribb ugyanakkor a mell alakjának, nagyságának változtatására vonatkozó megkeresés, mivel sokan nem szeretnének implantátumot, idegen anyagot a testükben hordani. Ilyenkor azonban minden esetben szükséges az előzetes konzultáció, mert a mell zsírral való korrekciójára nem mindenki alkalmas. Sokszor tévesen úgy gondolják, hogy az átültetett zsír megemeli majd az enyhén megereszkedett melleket. Sajnos ez csak bizonyos esetekben ad megoldást, mivel a megnyúlt bőr miatt a hiánypótlás nem minden esetben ad kielégítő eredményt.

Kevésbé köztudott, de a zsírátültetés nagyon jól alkalmazható hegek, bemélyedt, behorpadt területek (pl. mellkas közepén gyakran látható ún. cipészmell miatti horpadás) kiemelésére, javítására is.

Mire számítsak a beavatkozással kapcsolatosan?

A műtét kisebb területeken általában helyi érzéstelenítésben történik. Nagyobb mennyiség átültetéséhez (pl. mellnagyobbítás) altatás szükséges. A beavatkozás után érzékenység főleg a zsírszívás helyén lehet, de 1-2 nap alatt ez is elmúlik. Az átültetett területen kezdetben kisebb duzzanatok, kék foltok lehetnek, de ezek is gyorsan felszívódnak, egy héttel a beavatkozás után már – kicsi sminkkel – „társaságképes” állapot érhető el.

A gyógyulás gyors, a végeredmény – azaz, hogy mennyi maradt meg a zsírszövetből, általában 6-8 hét után látható.

Hitek és tévhitek a zsírátültetéssel kapcsolatosan

  • Zsírátültetésre mindenki alkalmas.

Sajnos nem. Ahhoz, hogy a zsírátültetéshez elegendő mennyiségű saját zsírt nyerjünk ki, a paciensnek megfelelő zsírállománnyal is rendelkeznie kell. Sokan tévesen mérik fel a saját „készleteiket” és arra hivatkoznak, de hát itt is, ott is van rajtam zsír. Az összecsípett bőr vastagsága jó támpont, de mivel a bőrnek is van saját terjedelme, azt is figyelembe kellene ilyenkor venni. Az alkalmasság megállapítása minden esetben szakember feladata.

zsirleszivas02

  • Ha nem elég a zsírom, akkor a testvérem/anyukám/barátnőm zsírszöveteit is fel lehetne használni!

Egyértelműen NEM! A saját zsír átültetés lényege, hogy az adott szervezet számára nem idegen anyag kerül be a feltöltendő területre. Más zsírja, szövete, idegen anyag!

  • A zsírátültetés egyetlen beavatkozással képes elérni a várt eredményt.

Nem minden esetben igaz, mivel előre ki nem számítható módon marad meg a visszaültetett zsírszövet. Általánosságban elmondható, hogy fél évvel az első beavatkozás után – amikor már látható az első feltöltés végleges eredménye – érdemes ismételni, és a még igényelt, vágyott korrekciókat elvégezni.

  • Mindenki alkalmas a saját zsírral történő mellnagyobbításra.

Vannak esetek, amikor a saját zsírral való feltöltés jó megoldás, de ez a módszer inkább formálásra, kisebb aszimmetria megszüntetésére jó. Lógó, megereszkedett mellnél ez a metódus nem jó választás, kicsi lógó mellből nem nagyobb lógó mellett szeretnénk….hanem formásabbat, feszesebbet, teltebbet. Ezt más típusú mellműtétekkel lehet elérni.

Kicsi, feszes (szülésen, szoptatáson még át nem esett) mellek esetén szintén nem működik a zsírbeültetés. Az ideális jelöltnél a mell bőrének ugyanis van annyi rugalmassága, lazasága (hízás-fogyás vagy szoptatás utáni állapotban), amennyi szükséges a zsírszövet befogadásához.

  • A zsírbeültetés során teljes zsírszívást is végeznek.

Nem, hacsak nem így tervezzük meg a beavatkozást. A zsírátültetés során a zsír kinyerése ugyan valóban zsírszívással történik, de ennek – elsősorban kisebb, arca történő átültetés esetén – látható hatása az adott területre nem lesz. Viszont cserébe speciális kompressziós ruházatot sem kell utána hordani.

Amennyiben a zsírátültetést egy adott terület (derék, has, comb, kar stb.) zsírszívásával szeretnék kombinálni, természetesen erre van lehetőség, de ez esetben már 2, együttesen végzett beavatkozásról beszélünk, egy zsírszívásról, valamint egy zsírátültetésről. Ekkor, az érintett területek nagyságától és számától függően a beavatkozás végezhető altatásban is.

A zsírátültetés lehetőségeiről minden esetben plasztikai sebész szakemberrel érdemes beszélni.  Ha kérdése lenne, vagy érdeklődne a beavatkozás iránt, várom jelentkezését egy személyes konzultációra itt.