blog-img

Mellnagyobbítás kisokos – 1. rész – A méret

A mellplasztika manapság a leggyakrabban keresett műtéti beavatkozás szerte a világon.  Engem is sokan keresnek fel, hogy személyesen is feltegyék azokat a kérdéseket, melyek egy mellnagyobbítás, mellkorrekció előtti időszakban gyakran felmerülnek, és melyekre pontos választ leginkább hozzáértő szakember tud adni.

Alábbi cikksorozatomban a mellplasztikát érintő kérdéseket szedtem csokorba, hogy érthetőbbé tegyem nem csak a beavatkozás előkészületi fázisát, de azt az egész döntési folyamatot is, melyen minden alkalommal közösen haladunk végig.

Egy mellnagyobbító műtét előkészítése során több kérdést kell átgondolni, eldönteni (nem biztos, hogy az alábbi sorrendben):

  1. mekkora legyen az implantátum mérete
  2. milyen típusú implantátum kerüljön behelyezésre (töltőanyag, forma)
  3. hova kerüljön az implantátum – izom alá vagy izom fölé
  4. hova kerüljön a metszés

Beszéljünk a méretekről!

Az implantátum méretét a benne lévő folyadék vagy gél mennyisége alapján jelöljük. Egyes gyártók ezt az értéket köbcentiméterben, mások grammban adják meg. Ezt könnyű megjegyezni, azonban ezek nem a legfontosabb jellemzők. Sokkal fontosabbak az implantátumok paraméterei: milyen széles, milyen hosszú és mennyi a kiemelkedése. Ezek határozzák meg, hogy mekkorát válasszunk, mekkora helyezhető be.

Az implantátum méretének kiválasztása gyakran torkollik “számháborúba”.

Sokszor előfordul, hogy konkrét méret- és formaigénnyel jönnek már az első konzultációra, pontosan elmondva, mit is szeretnének.  Sokszor arra hivatkoznak, hogy a barátnőjüknek is ilyen és ekkora van, és nagyon tetszik nekik a végeredmény. Az nem baj, ha valakinek konkrét elképzelése van, de az elképzelést egyeztetni kell az orvosi, szakmai ismeretekkel, az anatómiai lehetőségekkel.

Mindenkinek ismerős, ugye, mikor a fodrászának bemutatott fotón lévő frizura láttán ő azt mondta, „nos igen, de az Ön hajából ezt nem tudom megcsinálni, mivel az Öné vékonyabb/rövidebb/göndörebb stb.”?

A plasztikai sebészetben is hasonló a helyzet. Ami jó a barátnőnek, nem biztos, hogy éppen olyan jól fog állni másnak, hiszen a testalkat, az arányok különbözőek lehetnek.

Másik tévhit, hogy a dekoltázs elsősorban a mellmérettől függ. Függ attól is természetesen, de a dekoltázs megjelenését és méretét inkább befolyásolja a mellkas mérete és a mellek elhelyezkedése a mellkason, illetve a választott implantátum formája.

Éppen ezért arra biztatok mindenkit, hogy ha tud, hozzon képet a vágyott formáról, méretről, de a pontos méretválasztást hagyja szakemberre. A személyre szabott, saját testmérethez igazított helyes méret kiválasztása során a plasztikai sebész felméri a mellkas és a felsőtest adottságait (általában egy centiméterrel és/vagy egy speciális mérőeszközzel) és a vágyott méret és forma figyelembevételével alakítja ki az álláspontját a behelyezendő implantátumokról.  Megeshet, hogy a két mellre 2 különböző méretet javasolunk, mivel gyakran a behelyezett különböző implantátumokkal lehetséges a két mell között esetlegesen meglévő – amúgy teljesen normális – méretkülönbséget, aszimmetriát javítani.

Konzultációimon ilyenkor jön jól az a segítség, melyet a plasztikai sebészetben használt virtuális modellezőprogram, a Crisalix nyújt. A Budapesten egyedül nálam elérhető 3D modellezőprogram segítségével nem csak „bemondom” a számot, hanem a paciens saját testén – egy egyszerű testscannelés után – meg is tudom mutatni a várható végeredményt. (bővebben a Crisalixről)

A méret szempontjából olyat érdemes választani, amivel természetes eredmény érhető el: illik a testalkathoz és lehetőleg ne legyen látható, tapintható az implantátum. Minél inkább igyekszünk túlfeszíteni, túllépni a határokat, annál hamarabb lehetnek panaszok és kerülhet sor korrekciós beavatkozásra.

A mellnagyobbítás komoly, altatásban történő beavatkozás, ennek (gyakori) ismétlése megterhelő lehet a szervezet számára. Éppen emiatt, illetve a megfelelő eredmény miatt fontos nagy hangsúlyt fektetni az előzetes tervezésre, egyeztetésre, hiszen normál esetben egyetlen beavatkozással elérhető a vágyott új forma.

Mindenkinek javaslom, ha kérdése, kételye merül fel a műtét előtt, jöjjön el még egy beszélgetésre, hogy a beavatkozás előtt ne maradjon több kérdés. Érdemes időt szánni az előkészületekre, a tervezésre, igénybe venni a modellezőprogramot, feltenni  a kérdéseket mielőtt a végleges döntést meghozza. Mert ha megalapozottan, komoly elhatározással és határozott döntéssel indulunk neki a műtétnek, nagyobb eséllyel leszünk elégedettek az eredménnyel mindketten.

Következő bejegyzésemben az implantátumok fizikai jellemzőivel, azok anyagaival és formáival szeretném megismertetni Önöket. Remélem, akkor is számíthatok figyelmükre.

Időpontkérés, konzultációs lehetőség itt.

2017. január 30.Dr. Viczián CsabaCímkék: , , , ,